Има няколко елемента на филмите за Джеймс Бонд, освен чаровния таен агент, без които поредицата е немислима. И един от тях безспорно са “момичетата на Бонд”. За съжаление почитателите на филмите за Агент 007 се простиха с още една актриса, влязла в ролята на изкусителка за Бонд. На 94 години почина актрисата Онър Блекман, изпълнила ролята на едно от най-забележителните момичета в поредицата - чаровната и опасна Пуси Галор. Семейството ѝ уточни, че смъртта ѝ няма връзка с коронавируса.

Снимка: Getty Images

Освен че беше обичана майка и баба”, написаха роднините ѝ, “Онър беше и много талантлива актриса. С изключителна комбинация от красота, ум и физическа сила, както и с невероятния си глас и работна етика, тя постигна статут на филмова икона. Беше напълно отдадена на това, което прави и абсолютен професионалист. Тя стана част от някои от най-великите филмови и телевизионни продукции.

Кариерата на Онър започва през 1949 г., когато участва в сериала “Конспираторът” с Елизабет Тейлър. През 1958 г. участва във филма “Незабравима нощ”, който е една от драматизациите за потъването на Титаник (преди Джеймс Камерън да направи всеки нов филм за трагедията немислим). Онър участва също така във фентъзи класиката “Язон и аргонавтите” от 1963 г.

Снимка: Getty Images

Онър Блекман добива по-голяма популярност благодарение на участието си във втория и третия сезон на култовия сериал “Отмъстителите”. Само две години след като започва да се снима в сериала, Онър решава да напусне.

Всички бяха шокирани, когато реших да напусна, особено когато програмата вървеше толкова добре и предстоеше да започне да се снима с цвят. Беше шок за всички, но все още смятам, че решението ми беше правилно.

Онър Блекман

Едната причина за това решение е изнурителният график на снимките:

Това бяха две години, в които бях ангажирана целогодишно за снимки всяка втора седмица. Трябваше да стоя права по цели часове след снимките, за да пробват различни дрехи върху мен, а след това отивах да тренирам за бойните сцени. Бях ангажирана и в много публични събития. Всичко беше много забавно, но и страшно изтощително.

Онър Блекман

Снимка: Getty Images

Втората причина за напускането ѝ е, че получава роля, за която много млади актриси ще мечтаят през следващите почти 60 години - момиче на Бонд.

Снимка: Getty Images

Актрисата получава ролята на Пуси Галор в третия филм от поредицата за Джеймс Бонд. В него тя си партнира с великия Шон Конъри, считан от мнозина за най-добрия агент 007 в 60-годишната история на поредицата.

Пуси Галор и значението на образа за киното и за Джеймс Бонд

Във филма “Голдфингър” от поредицата за Джеймс Бонд Онър играе ролята на опасната Пуси Галор, която работи за обсебения от злато убиец Аурик Голдфингър. Тя се запознава с Джеймс Бонд, след като го упоява и отвлича по заповед на шефа си

Снимка: Getty Images

За разлика от повечето жени в по-старите филми за Бонд, Пуси не му се дава толкова лесно.

Тя е невероятна личност и най-малко предвидимото от всички похождения на Джеймс Бонд. За разлика от всички други жени, тя не му се оставя толкова лесно.

Онър Блекман

Всъщност в романа от 1959 г. на Иън Флеминг, създателят на Джеймс Бонд, героинята Пуси Галор е лесбийка, която в крайна сметка британският таен агент успява да “излекува”. Тази сюжетна линия, която днес се счита за изключително хомофобска, за щастие е пропусната във филма, но и сексуалната ориентация на героинята е едва загатната.

Снимка: Getty Images

По тази причина Пуси Галор, като силна, независима и по всяка вероятност бисексуална жена, е образ, изпреварил времето си. А чарът и актьорският талант на Онър Блекман само помагат образът да остане в историята на киното и най-вече в историята на филмите за Джеймс Бонд.