Шон Конъри почина на 90 години. Световноизвестният актьор, получил популярност с ролята си на Джеймс Бонд, е издъхнал в съня си. Цели 8 души са влизали в ролята на легендарния британски таен агент Джеймс Бонд през близо 60-те години, откакто се снимат филмите. Но неговата роля е емблематична.

В последните години от живота си Конъри е живял на Бахамите.

През 2013 г. германски вестник съобщи, че Шон Конъри е болен от Алцхаймер. За информацията се позовали на дългогодишния му приятел Майкъл Кейн. В продължение на доста време никой от семейството на Конъри не коментираше слуховете за болестта. В крайна сметка самият Майкъл Кейн опровергава тази информация и заявява, че немските журналисти са изопачили думите му, за да създадат сензация.

Въпреки това слуховете, че актьорът е тежко болен продължават да циркулират.

Шон Конъри е роден в шотландската столица Единбург през 1930 г. в бедно семейство на работник във фабрика и чистачка. Истинското му име е Томас Шон Конъри, но още в училище приятелите му започват да го наричат Шон и това име му остава.

Снимка: Getty Images

Когато е на 16 години, Конъри се записва в Британската армия. За спомен от службата му са му останали две татуировки - едната е благодарност към родителите му и гласи “Мама и татко”, а другата е патриотичното “Шотландия завинаги”.

През 1953 г. завършва трети в конкурса “Мистър Вселена”.

Той участва във филмите “Голдфингър”, “Операция Мълния” и “Човек живее само два пъти”. Когато договорът му със студиото изтича, Шон Конъри решава да се откаже от Джеймс Бонд, но след като му предлагат рекордния за това време хонорар от над един милион долара, се съгласява да облече смокинга на тайния агент още веднъж. Така Конъри изпълнява ролята на Джеймс Бонд в “Диамантите са вечни” през 1971 г.

Снимка: Getty Images

В 50-годишната си кариера Шон Конъри има една награда “Оскар”, 3 награди “Златен глобус” и 2 награди БАФТА.

Снимка: Getty Images