През 1962 г. една нова звезда изгрява на големия екран. 32-годишният актьор Шон Конъри приема ролята на Джеймс Бонд във филма “Д-р. Но” и слага началото на една от най-дълго продължаващите и най-успешни филмови поредици на всички времена. И макар още шест актьори да са изпълнявали ролята на Бонд през годините, за голяма част от почитателите на екранния шпионин единственият истински Джеймс Бонд остава Шон Конъри, който днес навършва 90 години.

Шон Конъри е роден в шотландската столица Единбург през 1930 г. в бедно семейство на работник във фабрика и чистачка. Истинското му име е Томас Шон Конъри, но още в училище приятелите му започват да го наричат Шон и това име му остава.

Когато е на 16 години, Конъри се записва в Британската армия. За спомен от службата му са му останали две татуировки - едната е благодарност към родителите му и гласи “Мама и татко”, а другата е патриотичното “Шотландия завинаги”.

Когато напуска армията по здравословни причини, младежът работи различни неща, като включително е полирал ковчези и е позирал гол за студенти по изобразително изкуство. Конъри едва ли е имал проблем да впечатли художничките, тъй като през 1953 г. завършва трети в конкурса “Мистър Вселена”.

Снимка: Getty Images

Атлетичният Шон Конъри дори получава покана да стане професионален футболист в отбора “Манчестър Юнайтед”, но отказва, защото вече е избрал областта, в която ще се развива - актьорското майсторство.

През 1951 г. бъдещият легендарен актьор започва работа зад кулисите на театър в Лондон и малко по малко се изкачва по пътя към сцената. Една от първите му роли го среща с актьора Майкъл Кейн, за когото бъдещето също е отредило да бъде кинолегенда. Двамата стават много добри приятели и остават такива и до днес.

Конъри получава няколко роли в телевизията и киното, но се превръща в истинска звезда едва през 60-те години, когато получава ролята на живота си.

Шон Конъри - единственият истински Джеймс Бонд

Снимка: Getty Images

През 60-те години Шон Конъри получава предложение да се снима в ролята на британския таен агент Джеймс Бонд, вдъхновен от книгите на Иън Флеминг. Актьорът доста се колебае, защото няма желание да се обвързва с поредица, а плановете са били филмите да са няколко.

Самият Иън Флеминг също не одобрява избора на Бонд, защото намира Шон Конъри за “прост и грубоват шотландец”, съвсем различен от галантния и аристократичен агент от романите му. Студиото обаче държи на Шон Конъри и в крайна сметка Флеминг се съгласява.

Снимка: Getty Images

Резултатът идва незабавно. Филмът “Д-р. Но” става хит и работата по продължението “От Русия с любов” започва веднага. Иън Флеминг моментално променя мнението си и започва да възхвалява Конъри като перфектния Бонд, а в следващите книги за агента дори се стреми да го направи да прилича повече на шотландеца и му дава шотландски произход.

Кариерата на Шон Конъри рязко тръгва нагоре и той се снима в редица големи филми, но продължава и участието си във филмите за Джеймс Бонд, тъй като е обвързан с договор. Той участва във филмите “Голдфингър”, “Операция Мълния” и “Човек живее само два пъти”.

Когато договорът му със студиото изтича, Шон Конъри решава да се откаже от Джеймс Бонд, но след като му предлагат рекордния за това време хонорар от над един милион долара, се съгласява да облече смокинга на тайния агент още веднъж. Така Конъри изпълнява ролята на Джеймс Бонд в “Диамантите са вечни” през 1971 г.

Снимка: Getty Images

След Шон Конъри Джеймс Бонд става Джордж Лейзенби, който обаче играе само в един филм, преди да отстъпи мястото на Роджър Мур.

През 1983 г. Шон Конъри се връща още веднъж в ролята на Джеймс Бонд за филма “Никога не казвай никога”. Филмът е от различни продуценти от останалите в поредицата, затова не се брои към официалните филми за Джеймс Бонд, но остава един от най-любимите на почитателите на Шон Конъри като агент 007.

Макар да започва като мускулест младеж, с възрастта възможностите за роли на Шон Конъри не намаляват. Той приема много превърнали се в култови роли, сред които и тази на бащата на Индиана Джоунс в “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”.

Като голяма холивудска звезда, Конъри може да си позволи и да откаже някои роли, за които други актьори биха убили, например ролята на Гандалф във “Властелинът на пръстените” или Архитекта в “Матрицата”.

Изчезването на Шон Конъри и слуховете за болестта на Алцхаймер

Снимка: Getty Images

През 2003 г. излиза филмът “Лигата на джентълмените”, който е провал и сред публиката и сред критиците. За съжаление най-важното, с което филмът ще остане в историята е, че е последният филм на Шон Конъри.

Големият актьор не се появява отново на екрана, а през 2006 г. съобщава, че се пенсионира. След това публичните му появявания стават съвсем малко.

През 2013 г. Германски вестник съобщава, че Шон Конъри е болен от Алцхаймер. За информацията се позовават на дългогодишния му приятел Майкъл Кейн. В продължение на доста време никой от семейството на Конъри не коментира слуховете за болестта. В крайна сметка самият Майкъл Кейн опровергава тази информация и заявява, че немските журналисти са изопачили думите му, за да създадат сензация.

Снимка: Getty Images

Въпреки това слуховете, че актьорът е тежко болен продължават да циркулират.

Почти невероятно е 90-годишният актьор да прекъсне заслужената си почивка и да се върне към киното, но следата, която вече е оставил, е достатъчно дълбока, че да остане завинаги като един от най-великите британски актьори.

Снимка: Getty Images

В 50-годишната си кариера Шон Конъри има една награда “Оскар”, 3 награди “Златен глобус” и 2 награди БАФТА. А едно от най-големите му постижения е, че превърна репликата “Бонд, Джеймс Бонд” в една от най-обичаните и разпознаваеми в киното.