Почина оперният певец, режисьор и педагог Павел Герджиков (1938-2023). По личното желание на Герджиков поклонение и погребение няма да има, и близките ще уважат тази негова воля, научи БТА от проф. Свилен Райчев, заместник-ректор на Националната музикална академия.

Павел Герджиков е роден на 21 май 1938 година в Кърджали. Негова баба е актрисата Кина Герджикова, която е роднина на диригентката Росица Баталова. Учил е оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов. Има над 100 роли като солист в Софийската опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат е на публиката и от големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Сред ролите му са Фигаро в "Сватбата на Фигаро“, Папагено във "Вълшебната флейта“, Галицки в "Княз Игор“. Носител е на редица държавни отличия. Преподава актьорско майсторство и оперна режисура в НМА "Проф. Панчо Владигеров“. 

“Дълбок поклон! Отиде си проф. Павел Герджиков… На сцената на Музикалния театър проф. Павел Герджиков е режисьор на оперетите "Великата неизвестна" от Франц фон Супе (1998), "Граф фон Люксембург" от Франц Лехар (2004) и "Мамзел Нитуш" от Флоримон Ерве (2009). На нашата сцена той постави и последната опера на Моцарт - "Вълшебната флейта" (2015)” – написаха от Музикалния театър.