През следващата седмица София ще се превърне в столица на руското кино. Събитието, посветено на 65-тата годишнина от победата във Великата отечествена война, ще бъде официално открито на 22 ноември в Руския културно-информационен център.

Специално за Седмицата на руското кино у нас пристигат народната артистка на Русия Лидия Шукшина, народният артист Александър Михайлов и неговата продуцентка Оксана Михайлова, актьорите и режисьори Борис Токарев и Людмила Гладунко, началникът на международния отдел на Киноконцерна „Мосфилм” Елена Орел и генералният директор на Студио „Фест филм” Ирина Корчагина.

Веднага след откриването, Александър Михайлов ще изнесе творческа вечер-концерт - „Пътища на войната”. Филмът на режисьора Гавраил Егиазаров - „Горещ сняг”, представен от заслужилия артист Борис Токарев, ще бъде излъчен след представлението на Михайлов.

В следващите дни от форума зрителите ще могат да видят следните ленти: „Те се сражаваха за родината”, „Рябинов валс”, „Звезда”, „Една война”, „Ние сме от бъдещето 2”, „Поп” и „Издигане”.

След София, форумът ще се пренесе и в други градове от страната – Пловдив и Бургас.

На 24 ноември официалната делегация ще посети града под тепетата, a зрителите в кино „Лъки Синема” ще могат да се насладят на филмите „Издигане” и „Горещ сняг”.

В следващите четири дни на същото място ще бъдат прожектирани и останалите заглавия, включени в програмата на фестивала.

В Бургас Седмицата на руското кино ще бъде открита на 25 ноември. Първият филм, който ще видят зрителите в Дом на културата „Лукойл Нефтохим”, е „Те се сражаваха за родината”. В следващите три дни почитателите на руското кино в морския град ще могат да видят още шест от посочените заглавия.

Седмицата на руското кино в България се организира от Министерствата на културата на България и Русия, Посолството на Руската федерация у нас, Националния филмов център, Руски културно-информационен център, ФГУП Киноконцерн „Мосфилм” и Студио „Фест-филм” (Русия) и родната компания „Вяст Плюс”.