Мария Зидар от Словения спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор с филма си "Помирение". Тричленно международно жури я избра сред 9 режисьорки на съвременни, модерни, дръзки филми, включени в състезателната програма.

„Помирение“ разказва историята на 19-годишно момиче, убито в жестока семейна вражда в албанските планини. Бащата, потънал в болката си, е подложен на натиска на местен духовник и председател на неправителствена организация не само да прости на убиеца и семейството му като християнин, но и да се помири с тях.

Журито е било впечатлено от способността на режисьорката да каже толкова много с толкова малко думи, най-вече благодарение на нейния фин, деликатен визуален стил. „В едно общество, доминирано от мъже, женският персонаж говори ясно чрез своята тишина и в крайна сметка думата на жената е последната дума в историята“ – обоснова решението на журито продуцентът Волфганг Нопфлер.

Мария Зидар разказа, че е решила да се насочи от журналистиката към документалистиката, защото новините са ставали все по-кратки, все по-плоски.

„Историите няма как да бъдат разказани в дълбочина с такива новини в медиите“.

Тя благодари на фестивала и лично на неговия директор Мартичка Божилова, затова че насърчават млади жени в документалното кино и сподели, че е била на 27, когато в Словения и излязъл първият документален филм, направен от жена, после 10 години не е имало друг. Самата Зидар започва „Помирение“ на 37 и след 7 години проучвания и работа днес гледаме резултата и чуваме нейния женски глас в тази история.

Фаворит на публиката, избран чрез гласуване, е „Дисидентът“. Филмът за внезапното и шокиращо убийство на журналиста Джамал Хашоги, беше едно от събитията на фестивала и очаквано спечели вота на зрителите. С това неговият режисьор Брайн Вогъл заслужи прозвището „Super mental“.

„София ДокуМентал“ се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“и Чешки център и е единственият фестивала у нас с фокус върху човешките права.

Фестивалът се проведе на живо от 7 до 14 септември и за осем дни бяха показани 40 филма в 7 тематични раздела. Комплимент към многобройната публика на закриването беше концертът на експерименталната група „Трохи“, последван от филма „Сестри на радиочестоти“.