Вълната от игрални филми по анимационни класики („Пепеляшка“, „Красавицата и звярът“, „Аладин“, „Цар лъв“) не подмина и култовата анимация „Малката русалка“, вдъхновена от приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Голямата изненада обаче е, че ролята на червенокосата подводна принцеса ще бъде поверена на актрисата и певица Хали Бейли, която е чернокожа.

Снимка: Getty Images

Новината зарадва афроамериканското общество в САЩ и предизвика одобрителни реакции сред застъпниците на идеята за по-голямо разнообразие в холивудските филми. Една от звездите, които първи поздравиха Хали за новата роля, беше Зендая. Тя и Бейли имат нещо общо – и двете са тъмнокожи актриси, които играят роли на бели червенокоси жени от анимационни филми (Зендая е Мери Джейн в новите филми за Спайдър-мен).

Режисьорът на филма Роб Маршал обясни, че основната причина за избора на младата актриса не е желанието за расово разнообразие: „След продължително търсене разбрахме, че Хали притежава уникална комбинация от дух, сърце, младост, невинност и същност, комбинирани с невероятен глас. Всичко това са качества, които са необходими за култовата роля.

Снимка: Getty Images

Снимките за игралната версия на „Малката русалка“ започват догодина. Единствената друга актриса, чиято роля във филма е потвърдена, е Мелиса Маккарти, която беше избрана за злата вещица Урсула.