Иконичният британски музикален магазин HMV се завръща на централната лондонска улица „Оксфорд стрийт“ след четиригодишно отсъствие, съобщава Ройтерс.

Новооткритият в петък филиал на търговската верига предлага винилови плочи, облекло и разнообразни други стоки в знак на доверие към реалните магазини в епохата на все по-нарастващата онлайн търговия.

От откриването си от композитора Едуард Елгар през 1921 година, магазинът на „Оксфорд стрийт“ 363 се превръща в център на развитието на британската популярна музика и култура.

Снимка: Getty Images

В търговския обект ще се продават 8000 различни винилови албума, 12 000 компактдиска, музикални стоки и широка гама от музикална техника.

Той ще предлага и повече от 4000 продукта на франчайзи като „Покемон“, „Междузвездни войни“, „Марвел“ и др., както и над 750 дизайна на тениски.

Снимка: Getty Images

Магазинът HMV е с богата история. Сред купувачите му са били Джон Ленън, Шер, Елтън Джон и Майкъл Джексън. В магазина и на покрива му са свирили множество британски групи, включително „Екоу енд дъ бънимен“ и „Блър“, припомня БТА.

Снимка: Getty Images

HMV изиграва ключова роля за възхода и славата на „Бийтълс“. През 1962 г. мениджърът им Брайън Епстийн занася касета на групата в звукозаписното студио на магазина. След като чутото му харесва, мениджърът на студиото предприема поредица от действия, като в краен резултат Епстийн се запознава с Джордж Мартин, който става продуцент на „Бийтълс“.