Помните ли филма „Приложна магия” със Сандра Бълок и Никол Кидман, в който имаше много романтика и един зъл български магьосник, от когото двете сестри трябваше да се отърват (в ролята - Горан Вишнич)? Филмът стана любим на всички, които вярват, че в живота съществуват повече загадки и вълнуващи чудеса, отколкото боговете на делника се опитват да ни убедят, че има.

Е, авторката е обявена за кралица на магическата романтика и се казва Алис Хофман, а това което сега ви предлагаме е  „Ледената кралица”.

Това е първата книга, с която българските читатели ще открият света на Алис Хофман и е вълнуваща история за любовта, загубата и болката, за прошката и духовното възраждане.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosВ една снежна вечер малко осемгодишно момиченце си пожелава нещо – от онези желания, които могат да променят живота ти за един миг, преди да имаш време да ги върнеш назад. „Разбира се, бях егоистка, но нима всички осемгодишни момиченца не се мислят за господарки на вселената? Нима те не заповядват на звездите и моретата?” Момичето пораства с парченце лед, забито в сърцето й. Един ден, вече зряла жена, докато седи до прозореца на кухнята си, я удря мълния. След удара героинята страда от необикновени странични ефекти - не може да вижда червения цвят и винаги й е студено. Мълнията я среща с тайнствен мъж, Лазарус Джоунс, също оцелял след гръмотевичен удар, който може с дъха си да накара водата да заври и чието докосване я изгаря. Две стихии се събират, за да си причинят взаимна болка и наслада.

„Винаги съм се интересувала от времето, от климата, от природата", казва Алис Хофман. "Това, което става през последните години – цунамита, земетресения, особено в Югоизточна Азия – е ужасно. Всички сме потънали във всекидневните си проблеми и после, в един миг, осъзнаваме колко сме нищожни и колко малко можем да контролираме живота си. Обикновено не знам какво ме е вдъхновило за книгата, преди да я завърша. Тогава причината ми се разкрива сама. Когато се замисля сега, ми се струва, че в „Ледената кралица” става дума за това как да оцелееш. Аз самата съм преборила рака; героинята в романа е ударена от мълния на мястото, където е и моят белег. Предполагам, че написах този роман, за да покажа на хората как да се справят, как да оцелеят и да се преборят – дори и със самите себе си.”

В своите романи Хофман винаги прокарва плъзгаща се линия между реалността и фантазията и се заиграва с идеята колко лесно е тя да бъде прекрачена. Според нея макар историите за свръхестествените феномени, които често присъстват в книгите й, да са на пръв поглед противоположни на рационалните опити за обяснение на света и природата, на живота и смъртта, в известен смисъл те изследват една и съща територия.

Любимият й похват е навлизането в света на познатите и любими на всички приказки – тези на братя Грим и Андерсен, на Шарл Перо, както е в случая с „Ледената кралица”. „Приказките отиват до най-дълбокото, там, където ни е страх да стигнем – като например да бутнем вещицата във фурната. Това е начин да се справим със страховете си чрез психологическо заместване – то просто не се случва в нашия дом. Приказките ни казват, че във всяка от тези истории има един дълбок психологически символизъм. В тях е заложено това, което наистина чувстваме, най-дълбоките ни и мрачни емоции.”

А на въпроса какво е според нея истинската магия, Алис Хофман отговаря: „За мен магията е в писането. Писането е като сън, който продължава, когато вече съм се събудила.”

"Ледената кралица" е вече на пазара. От ИК Кръгозор.
Цена: 12лв.