Кали смени стила, показа промяната на феновете и новия си проект и замина за Турция, но не на почивка. В Истанбул певицата се срещна с водещи музикални мениджъри. Срещите бяха предварително подготвени, а талантливата изпълнителка представи видеозапис на близо 90-минутния концерт „Калиграф”, който изнесе пред публиката, препълнила столичния Music Jam. В последната половин година Кали се отказа от всякакви изяви и доходоносни ангажименти и заедно с група  изявени музиканти създаде този свой проект, който я показва в ново амплоа в стилово отношение.

Както Ladyzone вече писа, „Калиграф” включва 15 авторски композиции, които се изпълняват от 12 музиканти, показвайки уменията си на 9 инструмента. Над 150 часа продължава подготовката и репетициите, заредени с огромно количество творческа енергия, за да се роди един музикален проект без аналог, в стил без аналог у нас. Създателите му го определят като „Болкан Латин Джаз”, а самата Кали споделя.

„Създаваме нещо уникално, защото не имитираме и не подражаваме на никого. Внасяме стилово разнообразие, което носи отпечатъка от дългогодишния опит на всеки един от нас. Да намеря съмишленици беше най-трудната част. Оттам насетне всичко тръгна по вода. Хората, с които работя, вярват в мен, защото са водени от същата страст, която води и мен - музиката, която извира от душата! Знам, че  публиката ще  усети енергията, която влагаме в това, която правим.”

Снимка: Личен архив

Композициите в проекта са създадени върху основата на етно-латино-джаз музиката. Те са част от репертоара на Кали, издаван през годините, но имат напълно нови аранжименти, направени от група „БМХ Бенд”, във вече споменатия стил. Парчетата са претворени до неузнаваемост, по калиграфски изпипани и усъвършенствани в месеци репетиции.

Музикантите включени в „Калиграф” са работили със знаменитости, направили българската музика достъпна в целия свят. Сред тях са китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на много индивидуални концерти с покойната Ваня Костова, участва и в много други джаз проекти; тромпетистът Сандо Сандов с дългогодишни концертни изяви с група „Уикеда” и други етно-джаз проекти; пианистът Виктор Николов, който е с много изяви в областта на джаза и класическата музика, но предимно в чужбина; барабанистът Евелин Методиев, участвал в десетки концерти с музиканти като Теодосий Спасов, Ибряма, Атешхан Теофиков, Васил Пармаков и др.

Този проект може да се нарече и международен, най-малкото заради участието на перуанец и ирландец в него. Амбицията на Кали и нейния екип е да представят „Калиграф” извън България. Това е и причината за посещението й в Истанбул. Плановете на певицата са през 2023 година „Калиграф” да бъде представен на международни фестивални сцени.

Освен певица Кали е и майка на три деца. Как ги отглежда вижте тук: