72-ият филмов фестивал в Берлин присъди най-голямата си награда "Златна мечка" на филма "Алкарас" на испанската режисьорка Карла Симон. В драмата с биографични елементи се разказва за семейство фермери, които произвеждат праскови, борейки се за бъдещето си.

Карла Симон
Снимка: Getty Images

Тазгодишното Берлинале се проведе присъствено за първи път от две години, но продължи по-кратко от обикновено. За публиката и екипа важаха изключително строги правила, пише още БГНЕС.

В кинофестивала участваха 18 филма от 15 страни, които се бореха за голямата награда, като журито беше водено от американския режисьор М. Найт Шаямалан ("Шестото чувство").

М. Найт Шаямалан и Карла Симон
Снимка: Getty Images

35-годишната режисьорка на спечелилата лента - Карла Симон, посвети наградата на семейството си, като каза, че "без тях и близостта ми с този свят нямаше да мога да разкажа тази история".

Берлинале е третият пореден европейски филмов фестивал, който присъжда голямата си награда на жена-режисьор, след фестивалите в Кан и Венеция миналата година.

Постер на "Алкарас"

Действието в "Алкарас" се развива в Каталуния, като проследява историята на голямото и сплотено семейство Соле, което прекарва летата си в бране на праскови в овощната си градина в малко селце.

Тъмни облаци надвисват на идилията, в която живеят, след като са заплашени от изгонване заради чужди планове за земята, според които прасковите ще бъдат изсечени, а на тяхно място - поставени слънчеви панели. 

"Варайъти" определя лентата като "прекрасна, горчиво-сладка селскостопанска драма", възхвалявайки работата на Симон.

"Има много малко регулиране на цените; има все повече и повече големи компании, които се занимават със земеделие... Само в биологичното земеделие виждам някаква надежда, защото това е вид устойчиво земеделие", казва режисьорката.