Първото издание на Sofia Vocal Fest ще започне с една индийска изпълнителка на име Kiran Ahluwalia.

Ако това име не ви говори нищо, не се тревожете – и на нас не ни. Но според организаторите кристалният глас на индийката Kiran Ahluwalia в комбинация с виртуозния пакистански китарист Rez Abbasi, индиеца Nitin Mitta на табла и Rob Curto (САЩ) на акордеон е нещо, което си заслужава да чуете.

Може би поради следните причини: тя е родена в Индия, израснала е в Канада и е жител на Ню Йорк. Освен изпълнител е и композитор, изследващ езика на душата с артистизъм и страст. Kiran пее от 7-годишна, а професионално с музика се занимава от началото на 1990 г. Издава дебютния си албум след цели 10 години, в които изучава индийската музика. И от 2001-ва досега певицата не спира да работи и да разширява кръга на почитателите си. Всичките й албуми са номинирани за наградите Juno (канадското Грами), носител е и на наградата Beyond Boundaries.

Композициите и аранжиментите включват португалско фадо, африкански перкусии, келтски цигулки и афганистански напеви. „Песните на Kiran са отражение на стремежа й да създаде независеща от времето музика, която да се впише в модерния глобален контекст, да гледа към бъдещето, но същевременно да поддържа жива връзка традицията в индийската музика.”

В тази връзка специално за българските медии Киран споделя: "Пея песни за страстта. Най-често става дума за страстта към друго човешко същество, но пея и за духовната любов, както и за любовта към останалите ни желания. Мъката обикновено е следствие на любовта, но също и на различните видове пречки, които са вътре в нас самите или са ни наложени от външния свят.”

На концерта на 27 ноември от 19.00 в кино Люмиер ще чуете песни от чисто новия албум на Kiran Ahluwalia Aam Zameen: Common Ground, продуциран от Джъстин Адамс (работил и с Робърт Плант), както и вдъхновяващ букет от панджаби фолкор и „ghazals“ – поетичен и чувствен античен музикален жанр, произлязъл през 6-ти век от арабската литература.

Sofia Vocal Fest включва още 6 концерта с музиканти от 7 държави, които ще представят вокалното изкуство в жанровете джаз, суинг, поп, експериментална музика, църковна музика, фолклор и фюжън/уърлд музика.

Още за тях - тук.