Метр Гимс, Имани, LP и Елена Папаризо са сред участниците на фестивала „Франкофоли 2023“ в Пловдив на 16 и 17 юни. Събитието ще се състои на Гребната база в града, съобщават организаторите на франкофонския фестивал. 

„Френската изпълнителка Имани идва отново у нас, доказателство, че България е една от най-любимите ѝ дестинации за концерти. Елегантна и мистична, Имани преминава през различни музикални жанрове - фолк-соул, блус-рок, хип-хоп, фънк, поп и класика с впечатляваща лекота“, коментират организаторите. 

Снимка: Getty Images

Следващата популярна изпълнителка е LP, или Лаура Перголизи, както е истинското ѝ име. Тя е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките и има разпознаваем глас. Освен изпълнител, тя е и музикант. Автор е на хитове за Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и "Бекстрийт бойс". Песента ѝ Lost On You я прави световноизвестна през 2015 г. Тя идва за втори път у нас, този път - с актуалния си албум Churches. 

Снимка: Getty Images

Рап звездата Метр Гимс е носител на различни награди и с повече от четири милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, той е сред най-успешните изпълнители на сцена във Франция, както и продуцент и автор на оригинална музика. През последните няколко години Метр Гимс има дуети със Сия, Питбул, Лил Уейн, Малума и Стинг. 

Снимка: Getty Images

Елена Папаризо - шведската певица с гръцки корени, е победител в песенния конкурс „Евровизия“, и има 22 видео музикални награди MAD, награда от MTV Europe и е призната за любимка на българската публика, пише още БТА.

В Пловдив идват също La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse.

Shouse са Ед Сървис и Джак Мадин, двама приятели, които правят оригинална хаус музика и от време на време - международен хит. Лайв сетът им включва микс от аналогови синтезатори, дръм машини и инструменти, измислени в селската барака на бащата на Джак.

La Caravane Passe е френска група за съвременна музика, оцветена с цигански и номадски фолклор от различни държави в Източна и Южна Европа. Създадена в края на 2000 г. от певеца, автор на песни и мултиинструменталист Тома Фетерман, за La Caravane Passe музиката е пътешествие, което носи южния дух на свобода и неспирен празник. 

Bon Entendeur са Арно Боне и Пиер Дела Моника и идват директно от френската Ривиера. Те са дует приятели и меломани с дарба и желание за непрестанни интерпретации. В музиката си смесват версии на песни от 60-те и 70-те години с нови концепции, легендарни гласове и оригинална продукция. 

Фестивалът Les Francofolies (Франкофоли) - най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, се провежда от 1985 г. насам в град Ла Рошел, Франция, и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Франкофоли“ има в Монреал, Канада, и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 г. е възстановен в България, след почти 20-годишно отсъствие. Първите пет издания бяха в Благоевград.