„С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник“ – написа Георги Господинов по повод снощното нападение над писателя Салман Рушди. Авторът на „Сатанински строфи“ бе намушкан в щата Ню Йорк при излизането му на сцената на конференция, където трябваше да произнесе слово.

“На първия си Бруклински фестивал го срещнах в стаята за участници минути преди да излезе за своето четене. Показваше фокуси на едно момченце на около 7-8, явно дете на жената, която чистеше наоколо. Момченцето го гледаше с ококорени очи, после поиска да узнае тайната на фокуса, а Салман Рушди му каза, аа, големите фокусници не си издават тайните. После му показа, разбира се. Заговорих го, поисках да ги снимам с детето, ще потърся снимката. Попита ме какво представям, участието ми беше след неговото. Казах, че представям един роман, Физика на тъгата, и там има една кратка глава, в която той е герой. (Истината е, че му подарих книгата с лека неловкост, защото там сцената с него е малко смешна.) Той се пошегва, че сега се чувства задължен и той да вкара нещо в следващата си книга, за да върне жеста. И излезе за четенето. Разбира се, че като го видиш няма как да не мислиш за заплахата, която тегне над него и как се справя. Изглеждаше абсолютно спокоен. Вероятно както и в тази петъчна вечер.

Тази история си припомних когато научих за атаката срещу него. Помислих си за онова момче, вече сигурно мъж на 17, което също е видяло новината за атакта срещу неговия магьосник. Отвратителен акт.
С нож можеш да убиеш човек, но не и писател, не и магьосник.
пп
След месец и нещо, на 2 октомври ще представям Времеубежище на същия Бруклински фестивал, ще чакам вероятно в същата стая и много се надявам да видя Рушди, показващ фокуси на някое хлапе” – написа писателят Георги Господинов в своя Фейсбук профил.

75-годишният Салман Рушди е на апаратно дишане и има опасност да изгуби едното си око, съобщи агентът на писателя.

На 14 февруари 1989 г. покойният ирански духовен лидер аятолах Хомейни издаде фетва, призоваваща Салман Рушди да бъде убит заради романа му „Сатанински строфи“. Книгата предизвика яростни протести в мюсюлманския свят, защото e смятана за богохулна и неуважителна към пророка Мохамед. Правителството на Иран обеща награда от близо 3 милиона долара за главата му. Първият опит за атентат срещу писателя е същата година. В края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, но различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му.

Темата можете да следите в btvnovinite.bg