В стара къщичка и на село - такава е библиотеката, която получава най-голямата годишна награда в Чехия. Ремонтът на "Й. М. Ховорка" в село Статенице успява да обедини всички жители на селото, а те доскоро дори не се познавали. 

Снимка: obyvakvesnice.cz

Наричат я "дневната на селото"

Виновни за всичко това са две жени - Барбора и Зузана. Двете се запознават на родителска среща на класа на децата си в Прага. Впоследствие се оказва, че са съседки и в селото, но не знаели. Статеница е близо до Прага, но поради липсата на детска градина и училище, децата пътуват до столицата или до съседни села. Доскоро хората в селото не се познавали толкова и не се интересували от местния живот. Всичко се променя, когато двете млади майки - Барбора и Зузана, превръщат селската библиотека, в която почти никой не ходиел, в място, на което не само се заемат книги, но е фокусирано и върху развитието на селото и неговата общност. Наградата идва заради това, че цялото село се е включило в реконструкцията на старата къщичка. Призът е и заради приноса да се съживят съвместните дейности на селската общност.

В днешни дни къщата в двора на кметството е реновирана. Библиотеката разполага с две помещения – от приземния етаж започва вита стълба, по която посетителите стигат до тавана. Там именно е любимото им място за срещи. 

Снимка: obyvakvesnice.cz

И така Статенице, където все още няма училище и детска градина, вече има прекрасна библиотека. 

Но да върнем времето малко назад... 

"Веднъж отидох в библиотеката, за да чета японски приказки. Вътре бяхме само аз и двете ми деца. След като почетохме, библиотекарката ми сподели, че иска да напусне работата си и аз да поема управлението" - това разказва Зузана за aktualne.cz. Тя избира да живее в селото, заради чудесната природа и близостта до столицата. След този изненадващ разговор,  Барбара развълнувано се съгласява. Тя има диплома по библиотекознание и работи в организация с нестопанска цел, където набира средства за различни проекти. 

През 2017 г. двете майки ентусиастки кандидатстват пред фондацията за безвъзмездна помощ от 100 000 крони, за да могат да променят старата библиотека. Идеята им е да я превърнат в сърцето на селото. Искат хора от всички възрасти да се събират там за различни социални събития, както и просто да прекарват свободното си време.

Снимка: obyvakvesnice.cz

Още тогава те успяват да приобщят и други хора от селото - местен дизайнер им помага да проектират новата стая, а цветарят им дава съвети за аранжировките. Когато печелят проекта и промяната започва, се включват и много други:

  • дамите, които се занимават с пачуърк, ушили възглавници за столовете;
  • собственикът на кафенето в близост осигурил освежителните напитки за първите събития в новата библиотека
  • художниците поискали да провеждат своите работилници именно там

Снимка: obyvakvesnice.cz

В какво се превръщат мечтите?

Библиотеката обаче не е само място, където човек идва да си вземе книга, а остава, за да поговори с другите, малките деца могат да играят, а майките им да разговарят помежду си. 

В голямата стая често се организират събития за деца, а продължението е нощуване в библиотеката. Малчуганите носят не само любимите си книги, но и спалени чували. 

"В селото имахме само една самотна къща, кафене и кръчма. Липсваха ни обичайните срещи и запознанства, които често се случват в училищата и детските градини. Сега обаче в нашата "дневна на селото" хората имат възможност да правят това, и то често" - обяснява Зузана Брайчова.

Снимка: obyvakvesnice.cz