Български фотограф попадна в краткия списък на най-престижния конкурс за астрофотография, като Михаил Минков привлече вниманието с кадъра си "Стълба към звездите".

"Имах щастието кадърът ми "Стълба към звездите" да бъде сред предварителната селекция на международния конкурс Astronomy Photographer of the Year 2022, ръководен от Кралската обсерватория Гриниуч, Лондон", пише самият той във Фейсбук профила си.

"Това е най-престижният конкурс за астрофотография в света и публичността, която се дава е огромна. Това е изключително признание за труда ми и още по голяма гордост, че кадърът ми е заснет в България, на едно от най-красивите и тъмни места в родината ми", допълва той.

Кадърът е съставен от 15 единични експозиции, като е направен през май 2021 г. на язовир Широка поляна - едно от най-тъмните места в България.

Фотографът не крие вълнението си от това, че "когато човек е постоянен в нещо, обича и гори в него, резултатите и признанието не закъсняват. Правете това, което обичате и обичайте това, което правите!".

Хипнотизиращи кадри на Млечния път, сблъсъкът на галактики и танцуващото в нощното небе Северно сияние също бяха включени в предварителната селекция на тазгодишния конкурс за "Астрофотограф на годината".

Тази година за участие във фотоконкурса бяха получени повече от 3000 заявки от множество любители и професионални фотографи от 67 страни по света.

Конкурсът Astronomy Photographer of the Year има експертно жури от специалисти от света на изкуството и астрономията.

Победителите в деветте категории на конкурса, две специални награди и големият победител ще бъдат обявени на специална церемония по награждаването, която ще проведе онлайн на 15 септември 2022 г.

Печелившите снимки след това ще бъдат показани на изложба в Националния морски музей в Лондон от 17 септември - заедно със селекция от някои от най-добрите избрани изображения във фотоконкурса.