За втора поредна година световните бокс офис класации бяха белязани от COVID пандемията и приходите дори на най-успешните филми биха били считани за провал в годините преди вируса да затвори хората по домовете им.

Все пак тази година беше по-добра от предишната, защото студиата откриха начини да снимат, без да нарушават мерките, а киносалоните започнаха да слагат зрителите през едно място или пък задължително изискват сертификат за ваксинация.

Тук ще ви припомним 7-те филма, които предизвикаха най-много дискусии покрай премиерата си. Това не са най-интересните или най-успешните филми, а тези, за които се говореше най-много през 2021 г.

7. Уестсайдска история

Дори за стандартите на COVID бокс офиса, резултатите на Уестсайдска история са разочароващи (макар и не колкото тези на „Котки“ две години по-рано). Филмът обаче привлече вниманието с това, че е първият опит в мюзикълите на Стивън Спилбърг – един от най-забележителните режисьори на всички времена.

6. Спайдърмен: Няма път към дома

Без съмнение от всички комиксови герои на Marvel, най-обичан е Спайдърмен, но заради проблеми с правата над персонажа, точно него виждаме най-малко във филмовата поредица. По тази причина всяко появяване на голям екран на Спайдърмен е събитие и най-новият филм не разочарова. „Спайдърмен: Няма път към дома“ дава по нещо както на съвременните почитатели на супергеройските филми, така и на онези от нас, които гледаха филмите за Спайдърмен преди около 20 години.

5. Спенсър

Заради интервюто на Меган Маркъл пред Опра, тази година интересът към скандалите в британското кралско семейство достигна своя връх. И логично един филм, който разказва за най-популярният от скандалите, се превърна в обсъждана тема сред кинолюбителите. Още повече, че според много критици звездата от „Здрач“ Кристен Стюарт прави най-добрата си роля и има огромни шансове за „Оскар“ през следващата година.

4. Домът на Gucci

Филмът разказва за убийството на наследника на богатата модна фамилия Гучи. В главните роли са Адам Драйвър и Лейди Гага, което само по себе си е достатъчно, за да накара всички да говорят за него. Това, което е още по-любопитно е, че убийството, за което става въпрос, е реален случай, а поръчителката му е много обидена на Лейди Гага, защото така и не се е срещнала с нея, преди да изиграе образа ѝ във филма.

3. Смъртта може да почака

Точно 60 години след „Д-р. Но“, първият филм за агент 007, филм за Бонд превзе екраните за 25-и път. Това стана един от най-обсъжданите филми на годината и то по няколко причини – на първо място фактът, че заради пандемията премиерата беше отложена с повече от 12 месеца; освен това в този филм за пръв път някой друг, а не легендарният Джеймс Бонд, носи номера 007. Най-важната причина обаче е, че за последен път гледаме Даниел Крейг като Бонд. Сега с нетърпение чакаме да видим кой ще заеме мястото му в следващите филми.

2. Матрицата 4

18 години след „Матрицата: Революции“ Нео и Тринити отново са заедно на екрана. Четвъртият филм от една от най-култовите поредици в света ни показва много по-различен Нео. Филмът се различава визуално от останалите три, заради което получи смесени, но предимно негативни ревюта. Въпреки това режисьорската Лана Уашовски (известна като Лари Уашовски преди смяната на пола), успя да накара всички отново да заговорят за „Матрицата“.

1. Дюн

Без съмнение филмът на годината е „Дюн“. Дени Вилньов успя в това, в което легендарният Дейвид Линч се провали – да създаде екранизация по култовия роман на Франк Хърбърт. Филмът беше изключително успешен и получи висока оценка от критиците. Актьорът Тимъти Шаламе пък затвърди позицията си като един от най-обещаващите млади актьори в Холивуд. Сега всички чакаме продължението с нетърпение.