Море, пясък, слънце и нещо приятно за четене. Тези неща вървят задължително заедно, затова ви препоръчваме 10 съвсем нови книги, с които може да направите времето си на плажа много по-приятно.

„Уил“ от Уил Смит, Марк Менсън

Уил Смит е актьор, продуцент и музикант, носител на "Оскар" и четири награди "Грами". Разнообразната му кариера обхваща филми, телевизионни сериали и мултиплатинени албуми. Той държи редица боксофис рекорди, сред които и този за най-много последователни филми с печалба 100 милиона долара (осем). Със съпругата си основава "Семейна фондация Уил и Джейда Смит", която цели подобрение на живота чрез предоставянето на ресурси, които да насърчат инициативи за индивидуално и общо усъвършенстване в сферите на изкуствата и образованието, социално подпомагане, здраве и благосъстояние, както и устойчивост.

Трансформацията на Уил Смит от хлапе от Филаделфия до една от най-известните рап звезди на своето време, а след това и една от най-големите филмови звезди в историята на Холивуд е изключителна сама по себе си. Това обаче е само половината от историята. Уил Смит се счита за победител в живота - и то напълно основателно: не само че неговият успех е без аналог, но и цялото му семейство се намира на върха на славата. Оказва се обаче, че осем последователни филма, оглавили класациите, 30 млн. продадени албума, десетки награди и стотици милиони долари не са гаранция за щастие. Уил Смит осъзнава, че има да извърви дълъг път.

„Убийство в хотел Делфин“ от Хелена Диксън

1933 година, Англия. Госпожица Кити Ъндърхей се опитва да ръководи семейния хотел „Делфин“, докато полицията издирва опасен престъпник, тръгнал по следите на легендарен рубин. Нюхът и любопитството я въвличат в опасна игра, която разкрива истината за миналото на изчезналите й родители.

„Избрани истории“ от Георги Господинов

Някои от тези разкази отдавна са станали част от собствената ни история, минали са граници, превърнали са се във филми. Сред тях са Сляпата Вайша, Обащиняване, Кристин, която маха от влака, Белите гащи на историята, Коледната душа на едно прасе, Закъснелият дар, Да търсиш Карла в Лисабон, Божури и незабравки, И всичко стана луна… Първата история е писана преди 25 години, последната – миналата Коледа. Истории с предчувствие за чудо, както казва Гаустин – за любов и разминавания, за влакове и гари, за последните 8 минути и 19 секунди на Земята, защо е важно да търсиш и да не намираш една жена. И как в някои разминавания има повече любов, отколкото във всички срещи на света. В тези истории, така избрани и подредени, неусетно минаваме от собственото си детство през любовите и самотите до тревожността на последните дни.

„Виолета“ от Исабел Алиенде

Героинята в най-новия роман на Исабел Алиенде, „Виолета“ (2022), е първото момиче от шестте деца на известна и заможна фамилия. Идва на бял свят през 1920 г., когато ехото от Първата световна война още не е отзвучало, а испанският грип стига до бреговете на нейната родина в Южна Америка. Прозорливият баща на семейството успява да преодолее тази криза, за да се сблъска с Голямата депресия, която разклаща необратимо устоите на безметежната буржоазна изисканост. Семейството на Виолета губи всичко и е принудено да се оттегли в отдалечен и див район на страната.

Сто години по-късно, в писмо до любим човек, в последните си дни тя си припомня разрушителни любовни разочарования, периоди на нищета, но и на просперитет, ужасни загуби, но и върховни радости. Борбите за права на жените, възхода и падането на тирани, войни и не една, а две пандемии…

„Мандариново небе“ от Холи Мартин

Срещата между Айзък и Бела е повече от необичайна. Моментът – не съвсем подходящ. А фактът, че и двамата са силно привлечени един към друг, е малко смущаващ. Въпреки че напоследък е изправена пред трудности, Бела е оптимистично настроена, приема философски несполуките и вярва, че все някога колелото ще се завърти. Но когато предлага помощта си на Айзък, тя не очаква, че това ще промени напълно живота й.

Айзък пази огромна тайна от Бела, но никога не е предполагал, че ще срещне толкова открита, щедра и очарователна жена. Когато тя разкрие истината, цялата магия ще изчезне... Освен ако не успее да я убеди, че между тях се случва нещо, което заслужава да разцъфти.

„Игри на наследство“ от Дженифър Лин Барнс

Ейвъри Грамс има точен план за бъдещето си: да оцелее в гимназията, да спечели стипендия за колеж и да се измъкне. Но съдбата ѝ се променя в минутата, в която милиардерът Тобайъс Хоторн умира и оставя на Ейвъри буквално цялото си богатство.

„Ревност и други истории“ от Ю Несбьо

Детектив с нюх за ревност е по петите на мъж, заподозрян в убийството на своя брат близнак; боклукчия се мъчи да навърже събитията от предната тежка нощ и да открие истината за приятелката си; мъж изповядва как е превърнал в оръжие на убийство плик шоколадови бонбони; таксиметров шофьор намира в служебната си кола обицата на съпругата си и подозренията го заливат; дали внезапната химия между двама пътници на полет за Лондон предвещава любов... или нещо далеч по-злокобно; писател на бестселъри се озовава пред дулото на пистолет, държи го бившето гадже на приятелката му. Причината? Познахте: непоносима ревност.

В този впечатляващ сборник Ю Несбьо е събрал седем разказа, обединени от темата за най-универсалното човешко чувство наред с любовта – ревността. Основателна или безпочвена, тя вгорчава живота на неговите герои, омотава ги в примката на собствените им страхове, изважда на повърхността най-тъмните им помисли и инстинкти. Нещо повече: ревността ги заслепява и ги подтиква към злодеяния. Защото, както казва авторът, „бесът на ревността – точно като влюбването – е лудост, която тласка хората да правят неща, които не са и сънували“.

„Сребърният залив“ от Джоджо Мойс

Лиза напуска Англия преди пет години, за да загърби миналото и да започне начисто с дъщеря си Хана. Двете се установяват в Силвър Бей - курортно градче на австралийското крайбрежие - и заживяват в едноименния хотел на лелята на Лиза. Красивите плажове и сплотената общност им предлагат това, от което най-много се нуждаят: свобода и сигурност. Но всичко се променя, когато Майкъл Дормър пристига в хотела.

„Победителите“ от Фредрик Бакман

„Победителите“ е последната част от трилогията за интересните обитатели на Бьорнстад на Фредрик Бакман, започната с „Бьорнстад“ и „Ние срещу всички“!

„Лято край морето“ от Джени Хейл

Фейт се завръща в градчето Аутър Банкс на Източното крайбрежие, за да отпразнува юбилея на баба си със семейството си. Тук сякаш нищо не се е променило.
Фейт все още не може да забрави онова лято, в което сестра й отмъква голямата й любов и й разбива сърцето и не е готова за срещата с Джейк Бюканън. Между тях прехвърчат искри и точно когато са напът да се влюбят, Фейт разбира, че той не е мъжът, за когото се представя.