HBO съобщиха, че работят върху мини-сериал по криминалния роман "Синът" на норвежкия писател Ю Несбьо. Джейк Джилънхол ще бъде в главната роля, a режисьор е Дени Вилньов. Двамата са работили заедно преди върху филмите "Затворници" и "Враг".

Джейк Джилънхол, Дени Вилньов и Хю Джакмън на премиерата на "Затворници"

Джилънхол ще влезе в ролята на наркомана Сони Лофтхюс, който е прекарал повече от половината си живот в затвор, излежавайки присъди за други. Той обаче научава добре пазена тайна за баща си и това става повод да избяга от затвора и предишния си живот.

Сред продуцентите на филма е и Джонатан Нолан (заедно със съпругата си Лиза Джой), създател на "Западният свят".

Джилънхол е купил правата за книгата още когато тя излиза през 2016 година. Той е искал да направи филмова поредица в духа на "Самоличността на Борн", но в процеса на разработка на сценария двамата с Дени Вилньов стигат до извода, че формата мини-сериал повече подхожда на историята.

Това ще бъде дебют на малкия екран за Вилньов, чийто Дюн очаквахме тази година, но пандемията отложи за края на 2021 г.

Ю Несбьо издава първата си книга "Човекът-прилеп", когато е на 37 години и тя става световен хит. Днес книгите му са преведени на над 40 езика и продадени в повече от 33 млн. екземпляра в цял свят. Особена известност му донася поредицата за детектива Хари Хол.

Ю Несбьо