Всички имаме роднини, за чиито подвизи не искаме да се разчува много много. Не е изключение и един от най-титулуваните режисьори в света днес Кристофър Нолан. Авторът на "Дюнкерк" и поредицата за Черния рицар има брат Джонатан, заедно с когото са написали сценариите на част от тези филми, а самият Джонатан също има собствени проекти - мрачната антиутопия на HBO "Западният свят" например.

Добрите момчета
Снимка: Getty Images

Те имат и трети брат.

Матю Францис Нолан е първородният син в семейството на Брендан Джеймс (креативен директор в рекламна агенция) и Кристина Дженсън (стюардеса, която впоследствие започва работа като детска учителка). Ражда се през 1968 година (2 години преди Кристофър). През последното десетилетие пропуска премиерите на брат си, тъй като се крие от закона.

Лошото момче
Снимка: Daily Mail

На 10 март 2005 година в Сан Хосе (столица на Коста Рика) е открито тялото на американския адвокат Робърт Коен.

Бивш защитник на милионерa Робърт Брешка (който излежава четиригодишна присъда за трафик на наркотици), Коен бива обвинен от Брешка, че е източил 5 млн. долара от сметките му. Брешка наема Нолан да реши проблема му. Матю Нолан и Робърт Коен се срещат, но Матю се представя като Матю Макол Опенхаймър, за да заблуди адвоката, че е роднина на милионер и го търси по професионална линия.

Според очевидци на 6 март Нолан заедно с Дъглас Меджиа (пиколо в хотела, в който е отседнал) хващат Коен на паркинга на мол и го вкарват в багажника на стара тойота. По-късно същия ден Матю напуска Коста Рика. Първо в посока Ню Йорк, след това Маями. През цялото си пътешествие дава за контакт фалшив адрес в Париж и телефона на баща си в Лондон.

Три дена след това той се връща в Сан Хосе, където през цялото време Дъглас Меджиа държи Коен като заложник. Властите в Коста Рика твърдят, че двамата го измъчват в продължение на много часове, което води до смъртта му на 10 март.

Улиците на Сан Хосе
Снимка: Getty Images

Оттук нататък действието се пренася в Чикаго, където Матю е арестуван чак през 2009 година. Финансовата криза го принуждава да обяви фалит на фирмата си за недвижими имоти. Открива го агентът на ФБР Пабло Арая.

"Това е най-арогантният човек, когото съм срещал. Изплъзваше ми се в продължение на две години и когато го залових каза: "Ако не беше фалитът, никога нямаше да ме намериш", споделя Арая.

Коста Рика обвинява Нолан във фалшифициране на документи, отвличане и убийство. Съдът в Щатите обаче им отказва да го екстрадира, тъй като "в предоставените доказателства има твърде много спекулация, непоследователни аргументи и правописни и/или грешки в превода".

Пабло Арая казва по този повод: "Не знам как намери пари за толкова добри адвокати. Та той беше фалирал! Според мен някой е платил да има добра защита."

Матю Нолан все пак попада в затвора в Чикаго по обвинение, че е не е върнал заем от 600 хиляди долара на местен бизнесмен. Нещо повече - срещу него тече проверка, според която, той е измъкнал повече от 1 млн. долара от различни банки, използвайки връзката със знаменития си брат. Това разследване обаче така и не довежда до обвинение.

Кристофър Нолан в Чикаго година преди ареста на брат си
Снимка: Getty Images

В затвора Матю не сдържа авантюристичния си дух и след като излежава 16 месеца от присъдата си прави неуспешен опит за бягство. Пазачите откриват 31 м чаршафи оплетени като въже, скоба, с която може да се отключват белезници и бръснач в килията му.

Въпреки че адвокатите му настояват, че "едва ли има някой, който да не би искал да избяга от затвора", а съдията се съгласява, че "затвора в Чикаго не е Рай", присъдата на Матю Нoлaн бива удължена с 14 месеца заради неподчинението му.

По време на изслушванията в съдебната зала е и съпругата му Ерика. Тя е пилатес инструктор, а семейството има двама сина - Питър и Паркър. По думите му именно липсата на най-близките до него го е накарала да обмисли план за бягство.

"Всичко, което искам, е да завърша тази част от живота си и отново да прегърна жена си и децата", казва Нолан пред магистратите.

Сватбата на Матю и Ерика е през 1999 година. Оттогава е и последната снимка, на която тримата братя са заедно.

Снимка: Getty Images