Филмът на 2017 г. без съмнение беше „Формата на водата“. Лентата на мексиканския режисьор Гийермо дел Торо получи 4 награди „Оскар“ сред които и двете най-важни – за режисура и за филм на годината. Тази вечер зрителите на bTV Cinema ще могат да си припомнят защо филмът привлече толкова голям интерес. Телевизионната му премиера за България ще бъде днес от 21 часа.

Тук ще споделим с вас няколко много любопитни факта за филма.

1. Филмът е вдъхновен от една от класиките в хорър жанра

Историята във „Формата на водата“ е вдъхновена от един класически хорър филм и всеки киноман лесно ще се сети, че става дума за „Чудовището от Черната лагуна“. Филмът от 1954 г. разказва за издирването на праисторическо същество, което прилича на нещо средно между човек и земноводно. Чудовището е привлечено от жена в експедицията (Джули Адамс) и започва да я преследва.

Снимка: Getty Images

Гийермо дел Торо признава, че идеята за филма му е хрумнала, защото когато е гледал „Чудовището от Черната лагуна“ му се е искало да разбере какво ще стане, ако героинята отговори на чувствата на съществото.

2. Сали Хокинс е била много пияна, когато е приела ролята

Сали Хокинс изпълнява главната роля във филма и едва ли съжалява, че я е приела. Филмът ѝ донесе втората номинация за „Оскар“ и третата за „Златен глобус“. Но когато е приела поканата на Дел Торо, не е била съвсем трезва.

Снимка: imdb.com

Режисьорът е писал ролята единствено и само за нея, но е изчакал да я срещне на живо, за да я покани. Това е станало възможно на раздаването на наградите „Златен глобус“ през 2014 г., когато Сали Хокинс беше номинирана за ролята си в „Син жасмин“. Когато двамата са успели да поговорят малко очи в очи, актрисата вече е била доста добре почерпена.

3. Отнемало е 3 часа да сложат костюма на чудовището

Един от актьорите, които имат най-много екранно време, е високият 190 см. Дъг Джоунс. По професия той е мим и във филмите често играе чудовища – под тежък грим и маски.

Снимка: Getty Images

Оказва се, че костюмът на чудовището е трябвало да бъде слаган в продължение на 3 часа и актьорът е минавал през това всеки ден в продължение на няколко месеца. Дъг Джоунс обаче споделя, че това не е толкова лошо, колкото други костюми, които е трябвало да носи във филмите на Гийермо дел Торо.

4. Октавия Спенсър би се радвала да играе и бюро във филм на Гийермо дел Торо

Носителката на „Оскар“ Октавия Спенсър има поддържаща роля във филма, но тъй като двамата главни герои са неми, тя реално има много повече реплики от тях.

Снимка: imdb.com

Октавия е много доволна от ролята си, но признава, че ще приеме всяка роля, която Дел Торо би ѝ предложил, включително на бюро.

5. Сали Хокинс е гледала неми филми, за да се подготви за ролята

Един от най-важните аспекти от актьорската игра е диалогът, но във „Формата на водата“ всички реплики между главните герои са разменени чрез езика на знаците. Сали Хокинс играе няма жена и това се е оказало предизвикателство.

Снимка: Getty Images

За да се подготви, тя е гледала много неми филми и се е учила от класиците на нямото кино как да изразява емоции без думи. Най-много са ѝ харесвали филмите на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън.

На следващата страница може да прочетете още любопитни факти за „Формата на водата“ >>>

6. Има много неща за героите, които не знаем

Един добре изграден персонаж е този, за когото сценаристът може да ти каже всичко, което му се е случило от деня на раждането му. По този начин образът става пълнокръвен, мотивиран и многопластов.

Снимка: imdb.com

За да изгради персонажите във „Формата на водата“, Гийермо дел Торо е написал детайлна предистория за всеки от тях. След това е дал тези текстове на актьорите, но им е казал, че не са длъжни да се съобразяват с тях, а сами да преценят как да изиграят образите.

7. Една от ролите е писана за сър Иън Маккелън

Един от най-интересните персонажи е възрастният съсед на главната героиня, който е гей. Тази роля е била писана специално за големия актьор сър Иън Маккелън, познат на всички фенове на „Властелинът на пръстените“, защото играе Гандалф, който е сред най-популярните хомосексуални актьори в света.

Снимка: Getty Images

Иън Маккелън обаче не е бил свободен и в крайна сметка режисьорът е трябвало да избере друг актьор.

8. Една от най-силните сцени изобщо не е по сценарий

В една от последните сцени злодеят във филма, изпаднал в ярост, не успява да спре колата си навреме и се удря в стълб. Това е много въздействаща сцена, защото перфектно показва унищожителното настроение, в което е той.

Снимка: Getty Images

Всъщност обаче тази сцена я няма в сценария. Актьорът Майкъл Шанън е загубил контрол над колата и е ударил стълба без да иска, но вместо да заснемат сцената отново, Дел Торо е решил да я запази такава, тъй като се е получило по-добре от първоначалната идея.

9. Екипът е наричал чудовището „Чарли“

Често срещана практика е екипът по специалните ефекти да си има име за чудовището. На акулата от „Челюсти“ са ѝ казвали Брус, а на тиранозавъра от „Джурасик парк“ Роберта.

Снимка: imdb.com

Във „Формата на водата“, макар че чудовището няма име, екипът е говорил за него като за Чарли.

10. Филмът е трябвало да бъде черно-бял

Както стана ясно още в началото, филмът е вдъхновен от черно-бялата класика „Чудовището от Черната лагуна“ и Гийермо дел Торо е планирал лентата да е черно-бяла – препратка към второразрядните хоръри от средата на миналия век.

В крайна сметка обаче от студиото са му казали, че ще финансират проекта със 17 милиона, ако е черно-бял и с 20 милиона, ако е цветен. Дел Торо, който вече е бил започнал работа по „Формата на водата“ и е давал пари от собствения си джоб, е преценил, че тези три милиона отгоре ще му свършат добра работа и се е отказал от идеята за черно-бял филм.

Снимка: imdb.com

В крайна сметка инвестицията се оказа добра – „Формата на водата“ събра близо 200 милиона от продажба на билети по света и получи 7 номинации за „Златен глобус“ и 13 номинации за „Оскар“, което го подрежда сред най-много номинираните филми на всички времена (рекордът е 14 номинации за „Оскар“).

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички

За да допълним усещането и да ви потопим напълно в света на голямото кино, ви предлагаме да следите програмата на bTV Cinema, която през април включва 10 телевизионни премиери за България, над 60 топ заглавия от света на Академията, качествено кино всяка вечер от 21 ч. до след полунощ.