На 6 май отбелязваме църковния празник на Свети Георги Победоносец. Празнуват тези, които носят имената Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо, Галя и други.

Денят обаче се свързва с различни обичаи и традиции, които в миналото са се спазвали в повечето християнски семейства. До днес също са се запазили някои от традициите за празника.

Ето какво трябва да знаете за Гергьовден:

Денят на билките

Гергьовден е известен още като „Денят на билките“, защото отбелязва началото на лятото и времето, когато се смята, че билките имат най-силни лечебни свойства. Хората излизат на полето и в горите, за да берат билки, особено жълт кантарион, който се смята за особено силен, когато е набран на този ден. След това тези билки се използват за лечебни цели или за приготвяне на билкови чайове и отвари.

Къпане в течаща вода

Традиция е на Гергьовден хората, особено младите жени, да се къпят в реки или извори, за които се смята, че имат лечебна сила. Смята се, че този ритуал носи здраве и предпазва от болести през цялата година.

Трапеза

Подобно на много други празници, Гергьовден се отбелязва с традиционни български ястия и напитки. Семействата често се събират на празнична трапеза, която задължително включва ястия като печено агне и дроб сарма.

Много семейства пекат специален хляб за Гергьовден, наречен „Гергьовска питка“ или „Гергьовски хляб“. Той се украсява със символи на слънцето, плодородието и защитата от злини.

Зли духове

На Гергьовден са познати няколко суеверия. Смята се, че злите духове и вещиците са особено активни на този ден, затова хората вземат предпазни мерки, за да ги отблъснат. Например, те могат да окачат чесън или жълт кантарион на вратите и прозорците си или да запалят огньове, за да прогонят злите духове.

Ритуали

Фермерите често извършват ритуали за защита на добитъка си на Гергьовден. Тези ритуали включват водене на животните около огън или през полета с поникнали вече билки, за да се гарантира тяхното здраве и плодородие.

На Гергьовден и хората прескачат пламъците на запалените огньове като вярват, че така ще бъдат по-здрави и силни.