Повечето хора приемат, че пътешествието е нещо, което трябва да се споделя от поне двама. Без значение дали е половинката или най-добрата ти приятелка, но хората рядко пътуват сами. И в това има логика, защото да си с някой друг е по-забавно, по-безопасно и, често пъти, по-евтино. Въпреки това всеки човек трябва поне веднъж в живота си да се престраши и да поеме на пътешествие сам. Ето защо.

1. Само така ще си наистина свободна по време на пътешествието си

Вероятно всички поне веднъж сме чувствали някой от спътниците си като тежест, която сами сме си вързали на врата. Особено ако компанията е по-голяма, винаги ще го има онзи, който все ще опява колко е гладен и колко е умирен. А ако този някой си ти… тогава винаги ще го има онзи, които ще иска да повървите още малко, преди да седнете за почивка.

Снимка: istockphoto.com

Без значение от кой тип хора си, ще можеш да прекараш почивката си точно както желаеш, единствено ако си сама. Ще можеш да създадеш план на пътуването си и ако по някое време решиш, ще можеш да го промениш без някой да ти мрънка, че не е била такава уговорката и че не желае промяната.

2. Обръщаш внимание на това, което искаш

Когато си сама, няма кой да ти пречи да отделяш толкова време на нещата, които са ти интересни, колкото искаш. Ако си тръгнала да разгледаш определена забележителност, но по пътя видиш най-красивата гледка на света, няма пречки да останеш пред нея и цял ден, ако това те кара да се чувстваш добре.

Снимка: istockphoto.com

Това, което ще притесни повечето хора е, че няма да имаш човек до себе си, когото да споделиш преживяването. От друга страна обаче често се случва това, което ни кара да губим дъха си от възхищение, да се струва скучно и ежедневно на спътниците ни.

3. Срещаш повече нови хора

Снимка: istockphoto.com

Когато тръгнеш на пътешествие сама, ще усетиш, че си много по-свободна да общуваш с хората, които срещаш. Все едно не си тръгнала със спътник, но всеки човек по пътя ти е спътник. Обърни внимание на това, че когато си сама, много по-лесно завързваш разговор, отколкото когато имаш приятелка до себе си (и още по-малко, когато си с партньор).

Проблемът тук е, че познанствата, които завързваш с нови хора, след това могат да продължат почти изцяло онлайн. От друга страна обаче, ако се сближиш с някой, който живее на различно място, ще имаш повод да го посетиш по-късно – нещо като безплатна идея за следващото ти пътуване.

4. Ставаш по-силна и независима

Снимка: istockphoto.com

Ето един сериозен минус на това да пътуваш сама – може да изпаднеш в беда и да няма кой да ти помогне. Това обаче може и да е нещо положително, защото когато излезеш от ситуацията, ще си по-смела и уверена в собствените си сили.

Има малко ситуации, от които не можем да излезем само със свои сили и много повече, от които ще се измъкнем с малко усилие. Положи усилието и ще видиш, че си способна на много повече, отколкото си подозирала.

5. Накрая ще си нов човек

Снимка: istockphoto.com

Докато пътуваш, ще откриеш нови неща за себе си. Ще започнеш много по-ясно да разбираш колко е важно да поставяш своите желание и интереси на първо място, а чак след това да мислиш за всички останали.

И дори да направиш соло пътешествието си само веднъж, това ще е достатъчно, за да направи всяко следващо пътуване много по-приятно.

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон