2012 година е високосна, а както знаем всички, в такива години се носи сребро. А знаем ли достатъчно за мистичния метал, открит и използван още от древни времена?

Среброто е ценен метал със забележителни свойства. Блясъкът му често е оприличаван със сиянието на Луната, затова е и наречен лунен метал. Докато златото пък е металът на Слънцето. И двата метала са силно свързани с хората, които ги носят и затова не е препоръчително да се дават или подаряват.

Много хора вярват, че среброто е в състояние да съхранява информация за емоционалния свят на собственика си, както и да премахне отрицателната енергия и да спомогне за изчистване на енергийното поле. То е символ на чистотата и на фините душевни състояния и спомага за пробуждането на фантазията, активно въздейства върху емоционалната природа на човека.

Ако носенето на сребро не ви понася, то по-добре не се насилвайте да го носите. По същия начин стоят нещата със златото – съществуват хора, които не се чувстват комфортно, носейки благородния метал.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Твърди се, че среброто е свързано с лунния цикъл и е изключително женствен благороден метал. И още - помага срещу негативни влияния и зли духове. Древните египтяни вярвали, че бог Ра е имал сребърни кости.

Алхимиците го считали за белия философски камък, който притежава спиритически способности, с помощта, на които може да се влезе в контакт с душите на мъртвите. Според двете гледни точки – тази на алхимиците и на астролозите, среброто е символ на искрена чистота, свързан е с нещо тайно, скрито дълбоко.

От уста на уста се предава и легенда, според която среброто потъмнява, ако бъде носено от човек със здравословни проблеми.

А знаете ли, че първите сребърни гривни за крака са били носени от жените в харема на арабския султан? Точно това била тяхната отличителна черта, която ги различавала от останалите жени.

Каквото и да ни носи лунният метаl, новата година идва, а среброто ще ни помага да бъдем в хармония със себе си и да блестим, независимо какво носим – пръстен, гривна, обеци, колие или друго украшение.