Усмивката е онзи израз на света, който може да прескочи граници, езици и култури. С това изражение показваме щастието си. 

За усмивката са известни много любопитни факти. Някои от тях може би не знаете. Специално за вас избрахме 15 от тях:

1. Усмивката е първият израз на лицето, което бебетата показват
Всеки родител може да потвърди, че усмивката на малкото човече ще озари стаята. Бебетата правят това още през първите седмици от живота си (б.а. - и дори, докато са още в утробата). Често това се случва и докато малките спят. Все пак след около два месеца бебето започва да се усмихва в отговор на това, което вижда, особено ако срещу себе си има усмихнато лице. Това е социална усмивка, която предава на детето емоционално преживяване и важен момент от развитието му.

2. Децата се усмихват повече от възрастните
Детството е време на чудеса и въображение, както и за много смях. Известно е, че малчуганите се усмихват до 400 пъти на ден, докато възрастните го правят около 20 пъти на ден. Основните причини за постоянното хилене на децата се коренят в по-малкото стрес и обикновено много повечето свободно време.

3. Помага да живеете по-дълго
Един от най-интересните факти за усмивката е, че тя може да помогне на човек да живее по-дълго. Хората, които са по-щастливи, са по-склонни да се радват на по-дълъг и здрав живот. Един от начините да покажат колко са щастливи е усмивката. Необходими са повече изследвания на тази интересна теория, но повече усмивки и положителна енергия не могат да навредят!

4. Усмивката ви поддържа здрави
Имунната система на всеки се нуждае от подсилване, а какъв по-добър начин от този. Когато се усмихваме, ние активираме допамин, който увеличава производството на антитела. Така че усмихнете и си нарежете една ябълка, за да държите лекаря далеч от себе си.

5. Можете да се заразите с усмивка
Тя е не само приятна за околните, но всъщност и е заразна. Мозъкът е устроен да разпознава това щастливо изражение на лицето и даже да го имитира. Хората са склонни да се усмихват дори на непознати. Така че правете го по-често, защото някой може да има нужда точно от това днес.

6. Намалява стреса
Стресът може да причини много сериозни здравословни проблеми и да повлияе негативно на начина ви на живот. Има обаче лесен начин за преодоляването му. Използвайте усмивката! Учени откриват, че тя може да понижи нивата на сърдечната честота и да намали реакцията на тялото след стресови ситуации. Повече усмивки за по-здраво сърце!

Снимка: istockphoto.com

7. Универсално средство за комуникация
Пътуването в непозната страна може да предизвика във вас истински културен шок - нови традиции, различна храна и разбира се, езиковата бариера. Но има един израз на лицето, който преодолява всичко това и се разпознава от всеки на този свят. Някои нации се усмихват повече от други, но едно просто повдигане на устните може да помогне на хората да се разберат, независимо откъде са.