Всеки иска да научи тайната на дълголетието, а мнозина биха се съгласили с нас, че съветите от столетници са най-добрият начин за това. 109-годишна шотландка Джеси Галан има най-нетрадиционния отговор на въпроса "Каква е тайната на дълголетието?".

Галан е родена през 1906 г. във ферма в Кинтор, Шотландия. Тя има пет сестри и един брат, като всичките израстват в малка двуетажна къща. Седемте деца спят заедно на пълни със слама матраци, като Джеси посещава училище само за кратко, преди да се залови за работа в кухнята на фермата. По-късно започва да работи в града като домакиня за богат бизнесмен. 

Когато остарява, Галан се мести в дома за възрастни хора "Кросби Хаус". Един от помощните там споделя пред местна новинарска станция: "Джеси е прекрасна жена. Тя има най-добрата си приятелка тук - Сара Джейн, като винаги са заедно. Харесва нейната музика и курсове за упражнения, и е много независима. Винаги се разхожда".

Джеси Галан напуска света през март 2015 г., но оставя своята тайна за дълголетие, която никога не бяхме чували преди това:

"Моята тайна за дълголетие е да стоя далеч от мъжете. Те просто носят повече проблеми, отколкото си струва".

Галиан споделя още един важен компонент към рецептата за дълъг живот, който е свързан с храненето:

"Харесвам овесената каша. Ям овесена каша през целия си живот".

Вече знаете тайната за дълголетие на Джеси Галан, която може да ви помогне да доживеете до 100 години. Вижте повече за нея в YouTube видеото на STV News: