Приятелите със черти познати
не носят на ревера си емблема.
Откриваме ги само по душата,
опора щом ни дават без да вземат.

За себе си мълчат, но ни изслушват,
разделят наш'те грижи, свойте ризи.
Приятелството не е бар задушен,
в който хора влизат и излизат.

Приятелите ни без думи казват
и всички провинения прощават.
Отиват си любови и омрази,
приятелите винаги остават.

Те не ценят по титли и услуги,
а внасят ред в душите ни човешки.
Останалите са в графа "и други".

Димитър Ценов (Из "Приятелите винаги остават")

1. Добрият приятел е с теб заради самия теб, не заради изгодата

Ако някой демонстрира желание да ти е приятел, заради изгодата, която можеш да му донесеш, бягай далеч от него. Това добрият приятел никога няма да направи. Добрият приятел е с теб, защото те харесва, защото те уважава, защото е щастлив в твоето обкръжение, а не защото отчаяно има нужда от нещо, което ти притежаваш и можеш да му дадеш. За него няма значение с какъв цвят на кожата си или какъв е социалният ти статус. Той просто те цени като човек.

2. Добрият приятел цени и уважава времето си с теб

Добрият приятел уважава времето, прекарано с теб. Ако телефонът му звънне, докато сте заедно, той ще ти се извини, и ще направи разговора си по телефона колкото е възможно по-кратък. Ако срещне свой близък или познат, докато е с теб, първото нещо, което ще направи, е да ви запознае. Той е винаги учтив, възпитан и съобразителен. Той цени не само своето, но и времето на приятелите си.

 

3. Добрият приятел е повече от партия

Добрият приятел е повече от партия. Той е ДОБРАТА партия. В неговата компания се чувстваш не само приятно, но и обогатен. Общувайки с него, можеш да научиш много, да обмениш опит, познания, мечти и вълнения. Да се почувстваш значим, зареден и вдъхновен.

4. Добрият приятел не се сърди

Истината е, че на много от нас, след като ни се родят деца, времето за приятели намалява. Това е напълно нормално, имайки предвид грижите и отговорностите на семейния живот. В първите ни месеци, и дори години, като родители, действително е трудно да намираме време за приятелите си, въпреки че не сме ги забравили и мислим за тях. Ако имаш наистина добър приятел, той никога няма да ти се сърди, че дълго време не си го потърсил.

 

5. Добрият приятел мисли позитивно

Фактът, че приятелите ни са позитивни, съвсем не означава, че животът им е перфектен или тече гладко по мед и масло. Напротив. Това са хора, които притежават могъща воля и сила да вярват и да гледат на живота като на учител и мъдрец. Тези хора знаят какво искат и как да го постигнат. Положителното им отношение към нещата от живота съвсем не ги прави наивни или глупави. Прави ги силни и способни да откриват най-доброто във всяка една ситуация, да намират решението на всеки един проблем.

6. Добрият приятел си поставя цели и ги следва

Хората с цели винаги знаят какво искат от живота. Те знаят как да го направят по-добър и стойностен. Такива приятели, които непрекъснато се стремят да постигат целите си, са истинско съкровище. Затова и добрият приятел винаги намира начин да ни насърчи, когато загубим вяра в себе си; да ни вдъхнови, когато сме объркани и отегчени.

7. Добрият приятел ти вдъхва увереност и смелост

Добрият приятел е като трамплин в живота ти. Добрият приятел никога няма да ти позволи да останеш безучастен, да бъдеш ленив, плах и да се откажеш от целите и мечтите си, поне не и без бой. Ако у теб се прокрадне и най-малкото съмнение в собствените ти възможности и сили, той ще го улови и ще намери начин да те насърчи.

8. Добрият приятел е емпат

Добрият приятел съпреживява твоите мисли и емоции. Той е емпат. Независимо дали денят ти е добър или лош, дали си тъжни или весел, той винаги ще е до теб и ще чувства заедно с теб. И болката, и щастието. Ако имаш нужда от утеха, ще предложи рамото си. На твоите триумфи и успехи, ще се радва искрено и от сърце.

9. Щастлив си, когато го виждаш

Ако очакваш с нетърпение срещата с приятел, това е сигурен признак, че държиш на него. А щом държиш на него, той го заслужава! В неговата компания се чувстваш вдъхновен, окрилен и зареден. Ще му споделиш всичко, което ти е на сърце и на душа, и той ще те изслуша, ще откликне, ще помогне, ще се отзове, ще се смее, ще те разсмее, ще те окуражи, ще направи деня ти по-красив и добър.

10. Добрият приятел казва, че те обича

Обичаш го и ти!