Русалена Димитрова от София, която е маркетинг експерт, ни е изпратила текст, който може да ни накара да се чувстваме по-добре, по-позитивни и по-неотричащи света. Ако искаш и ти да ни пишеш по тема, която те вълнува - виж как ето тук.

Наскоро излизах с един приятел да пием ароматен чай от канела и портокалови корички, и в сладки приказки за живота, звездите и за „къде си тръгнал ти, може би”, открих нещо напълно незабележимо за мен, но не и за околоните.

През цялата вечер аз изразявах своята гледна точка с: „не”- 

"аз не харесвам малки кученца с каишки”, „ аз не обичам чай с ром”, „аз не бих облякла никога тази рокля на червени Мики Мауси...” „ аз не правя така”...... Оказа се, че аз съм едно „не”, че минавам по по-краткия път с отрицанието, отколкото да потърся пътеката с началото на ”да”.

Ние всички правим тази (не)волна грешка, но рядко я забелязваме,

скъсяваме пътя, минаваме напряко, без да се замислим, че можем и без „не” и пак ще изразим себе си и пак ще сме душата на компанията. Не случайно в бизнеса всеки избягва употребата на „не”, защото е синоним на незнание, неможене, непрофесионализъм, предаване от каузата, на отрицание и задънена улица. Опитайте се и ще усетите колко по-приятно е, когато се избягва антонимът на „не” и колко по-добре ще се чувствате. Помолете ваш приятел да следи речта ви и да сподели с вас колко пъти употребявате отрицание. След това си запишете на лист хартия всички изречения и срещу тях създайте другия модел, като запазите смисъла, но избегните отрицателното отношение. Защо е важно да направим това? Защото резултатите ще бъдат изумителни!

Защото ще бъдем по-уверени в себе си, ще създадем и оставим едно положително отношение в събеседника


и най-важното е, че самите ние ще се чувстваме по-щастливи и с лекота ще раздаваме усмивки на света.
Затова, мили дами, нека продължаваме да се усъвършенстваме като ставаме все по-позитивни, усмихнати, уверени и успешни. Нека се чува по-често: ”О, да, разбира се, че ми харесва”, „ да, напълно одобрявам тази секси рокличка с дантелен гръб.”, „да, аз наистина обичам да излизам и да ям торта със сметана!”...И в този ред на мисли, нека избягваме „не”, за да не започнат нас да ни избягват.