Теди и Ники Орлови отново са ни изпратили интересен и полезен текст за това с какво трябва да се храним, за да постигнем равномерен златист тен. Благодарим за съветите! Искаш ли и ти да станеш автор при нас?

За да защитим кожата от ултравиолетовите лъчи, трябва да се насочим към храни, които могат да предпазят епидермиса и да забавят стареенето на клетките. Хранителният режим, който гарантира златист тен, изисква да си осигурим храни, богати на бета-каротин, а и не само:

Бета-каротин
Стимулира производството на меланин и има антиоксидантно действие (предпазва кожата от сбръчкване, петна и стари белези), като в същото време благоприятства за придобиването на кехлибарен траен тен.
Намира се главно в плодовете и зеленчуците с жълти, оранжеви и червени цветове: кайсии, дини, моркови, ягоди, малини, пъпеши, праскови, червени и жълти чушки.
За защита на кожата е добре да увеличите приема на ликопен, съдържащ се в големи дози в доматите.

Полифеноли
Боровинките, гроздето и малините съдържат полифеноли – това са така наречените естествени молекули, които са много ефективни в борбата с фотостареенето (бръчки и петна от слънцето).
Освен това стимулират микроциркулацията в зоната на кожата, намаляват риска от зачервяване и защитават капилярите от топлината и слънцето.

Витамини (A, C, E)
Ефективно се борят с окислителния стрес и противодействат на преждевременното стареене на кожата.
Витамин А (основно се съдържа в черния дроб, яйца, мляко и млечни продукти) поддържа еластичността и хидратацията на кожата и забавя образуването на бръчки.
Витамин C (в плодовете и зеленчуците) стимулира производството на колаген.
Витамин E (богати на витамин Е са растителните семена, пълнозърнестите храни и зелено-листните зеленчуци, както и плодове като авокадото) предпазва тъканите от вредното действие на свободните радикали, които се активират чрез излагане на слънчева светлина.

Вода
Идеалният вариант е да избератe средно минерална вода, за да компенсирате загубата на минерали в голямата жега. Пийте най-малко по два литра на ден, за да охладите тялото и кожата си.

Незаменими аминокиселини
Незаменими аминокиселини са тези , които тялото не може да синтезира само в достатъчно количество, за да изпълнява своите нужди, и поради това трябва да бъдат приемани с храната. Фенилаланин, метионин, левцин, изолевцин, лизин, валин, треонин и триптофан, се съдържат в животинските протеини (месо, яйца, риба, млечни продукти) и бобовите растения.
Те подхранват кожата и засилват защитата й срещу ефектите от UV-лъчите.

Омега 3
Последните изследвания потвърждават ефективността на рибеното масло и омега-3 мастни киселини, за превенция на щети, причинени от слънчевите лъчи. Доказано е, че забавят образуването на бръчки и поправят колагеновите влакна и еластина (протеин, който съставлява съединителна тъкан) при продължително излагане на слънчева светлина.

Селен
Селенът е минерал с антиоксидантни свойства, който, освен че защитава кожата и забавя появата на бръчки, противодейства на свободните радикали и помага за придобиването на равномерен златист тен. Можете да го намерите в изобилие в морските дарове и бирената мая, както и в риба тон, пълнозърнестите храни и кръстоцветните зеленчуци (броколи и зеле).