След периода на бременност най-важният ден в живота на всяка майка е раждането на бебето. Може би сте искали да раждате естествено, но за съжаление това не винаги е възможно. Бебето решава как ще дойде на този свят - и може би преди да се срещне с вас, то променя плановете на всички.

Научното откритие на цезаровото сечение е революция и е помогнало на много бебета да дойдат на този свят безопасно. Раждането понякога може да срещне усложнения, но цезаровото сечение дава възможност да се извърши раждането, така че майката и бебето да останат здрави. Има много специфики и последици от цезаровото сечение - някои от които не са добре известни, но ние сме тук, за да ви предоставим цялата важна информация, която трябва да знаете за този начин на раждане.

Как бифидобактериите влияят върху развитието и здравето на вашето бебе?

Когато бебето се роди вагинално, чревната му микробиота се колонизира с полезни бактерии, като бифидобактерии. Докато бебето преминава през родовия канал, то влиза в контакт с голям брой от тези бактерии, които веднага започват да се колонизират в червата на новороденото, осигурявайки добра основа за неговата чревна микробиота и имунна система.

При кърмачета, родени чрез Цезарово сечение, бактериалната колонизация е отложена, по-специално на бифидобактерии - и е по-вероятно да “прихване” кожните бактерии на майката след осъществяване на контакт кожа до кожа.

Колонизирането на чревната микробиота на бебето с бифидобактерии може да се подпомогне чрез кърмене. Ако има причина, поради която кърменето не е възможно, учените разработиха решение – млечни формули, богати на тези полезни бифидобактерии.

Изграждане на връзка с вашето бебе след цезарово сечение

Ако се приложи пълна анестезия по време на цезарово сечение, се получава забавен контакт кожа до кожа между майката и бебето. Този период на раздяла може да бъде труден както за майката, така и за бебето. Но си дайте време. Ще има много моменти, когато можете да затвърдите емоционална връзка - като кърмене или хранене с мляко за кърмачета, къпане и приспиване на бебето.

Цезарово сечение и кърмене

Хормоните, отделяни по време на вагиналното раждане, подготвят майката и бебето по възможно най-добрия начин за кърмене. В случай на цезарово сечение, евентуалното отделяне от вашето малко дете или болка, причинена от раната, може да затрудни началото на кърменето.

Ако лактацията ви закъснява или ако не можете да кърмите детето си по някаква друга причина, има специални млечни формули с добавка на бифидобактерии, които могат да бъдат полезни за вашето бебе.

Сега, след като знаете, че въпреки някои особености, които може да доведе цезаровото сечение, можете бързо да се върнете в правилния път. Започнете с подходяща подготовка – направете си reminder (напомняне), потърсете повече информация или се консултирайте с вашия лекар или здравен специалист, който следи здравето и развитието на вашето бебе. Така ще ви е по-лесно да преминете през всички начални етапи, през които ще преминете успешно заедно с вашето бебе.

Важна бележка: Кърменето е най-доброто за вашето бебе! Консултирайте се със здравен специалист преди да използвате продукта.

Спонсорирано от: "Нутриция"