Във всеки един от нас със сигурност дреме приключенския дух. Пътуванията имат своя чар и ние често метаем за екзотични места, далечни дестинации и чудесата на природата. Стилните авантюристи се приготвят за поредното пътуване с усета на истински професионалисти - в гардероба им са под ръка най-подходящите дрехи и... обувки, разбира се. Кои са предпочитаните типове обувки, кои са най-любимите модели, нека разберем сега!

Как да изберем правилните туристически обувки?

Когато говорим за туризъм, далеч не трябва да си представяме планински пътеки и щурмуване на някой връх. Модерните приключенци се насочват към популярните градски дестинации, включващи музеи и площади, паркове и замъци. А това автоматично поставя тежките планински обувки на заден план. Те са заменени с много по-удобните сникърси и кецове. Дали обаче липсата на обем и по-ясно изразен градски стил може да даде стабилността, която очакваме. Ето какво да търсим в перфектните туристически обувки:

- Комфортът побеждава модата (винаги): Няма значение колко модерни са обувките ви - ако са неудобни, остават вкъщи. Един мехур или болки в крака могат наистина да съсипят деня ви. И да, Флоренция и Тадж Махал остават за друг път.

- Опцията за комбиниране с качествени чорапи: Хората харчат много пари за обувки, но след това обуват първия, попаднал под ръка чифт чорапи. Ако вашите предпочитани сникърси или офроуд обувки не са с дишаща материя, това може да се окаже много лошо решение.

- Състав и стелки: Всеки крак е различен по форма и големина, така че добавянето на чифт хубави стелки може да направи обувките, много по-удобни. Съвременните материали на горната част и подметките могат да превърнат всяко излизане навън в приятно преживяване.

Обувки и дестинации

 Подбирането на обувките с вашата дестинация е важно съображение – особено когато пътувате в дъждовни, снежни или извънградски места на картата. Например, сникърсите не са подходящи за преходи из Алпийските пътеки, а чифт тежки планински обувки вероятно са прекалено странни за разходка по улиците на Париж. В зависимост от вашия стил на пътуване, удачно ще е да ограничите броя на обувките, които носите. Рядко тръгваме с повече от два три чифта, така че се уверете, че обувките ви изглеждат добре в различните точки от маршрута. Така че изберете вашата дестинация, решете какви приключения очаквате да предприемете, след това прочетете отново тази статия, за да изберете най-удобните обувки за ходене в Италия или перфектен чифт стилни обувки за пътуване в Ню Йорк. Разбира се, не пропускайте да видите предложенията в https://obuvki.bg/c/obuvki/marka:skechers, за да изберете актуалните модели. Избирането на правилните обувки за пътуване е една от най-важните (и най-разочароващите) части от пътуването до Европа, Америка или Азия.

Каква е разликата между туристическите обувки и маратонките?

- Терен

Преди да изберете подходящия тип, вземете предвид терена, по който ще ходите. Ако вървите по поддържани пътеки или пътни/улични настилки, тогава вероятно имате нужда само от  лека обувка или класически сникърс. Решите ли обаче да поемете пресечени местности, модели като чука са задължителни.

- Тегло

Обувките за ходене обикновено са много по-леки от ботушите. Ако сте на кратка разходка,  по-добре е с обувка, която е по-лека. 

- Атмосферни условия

Времето може да повлияе на решението ви какво да обуете. Ако денят е горещ, можете да изберете сникърсите, така че краката ви да не стават потни. Ако е имало дъжд, това вероятно ще означава мокра земя и кални пътеки. В този случай може да искате да носите ботушите си, за да намалите вероятността от намокряне на краката.