Когато говорим за превозно средство и за шофиране, безопасността винаги е била на преден план. Тя е едно от най-важните неща по време на шофиране. Именно затова е от съществено значение автомобилът да бъде изправен и да не се правят компромиси с неговата поддръжка.

И въпреки, че днес новите модели автомобили стават все по-добре оборудвани, с повече функции за безопасност като системи за следене на налягането в гумите, камери за обратно виждане, както и системи за предотвратяване на напускане на лентата, то нито едно от изброеното не е по-важно от познатия ни предпазен колан.

За съжаление, все още има шофьори и пътници, които пренебрегват важността на колана, излагайки се на риск от нараняване и много по-сериозни и тежки последици. Особено пътниците, които стоят на задните седалки, нямат изградения навик да слагат предпазния колан.

Сега с наближаване на почивките край морето, идва и времето и на натоварената пътна обстановка. От изключителна важност е да бъдете внимателни на пътя. В тази връзка по-долу споделяме с вас няколко ключови причини защо предпазният колан е толкова важен.

Държи ви на седалката в случай на инцидент

Една от основните и най-важни задачи на предпазния колан е да ви придържа към седалката. В случай на инцидент по време на шофиране, предпазния колан се грижи за това движенията ви да са ограничени.

Когато не носите колан, при силен удар има риск да бъдете изхвърлени от автомобила. Това, от своя страна, може да доведе до много повече наранявания, а дори и крие риск за вашия живот.

Ограничава движенията на най-силните части на вашето тяло

Както при възрастните, така и при децата най-силните части и тези, които са изложени на голям риск са раменете и горната част на бедрата. Начинът, по който предпазните колани са проектирани, е такъв, че да защити максимално тези части на вашето тяло. Така при възможен инцидент ще бъдете максимално обезопасени.

Помага на тялото ви да се успокои

Замисляли ли сте се, че понякога рязката промяна на скоростта може да доведе до травми. Е, това е напълно възможно, а и като се има предвид натовареното движение по пътищата.

Предпазните колани се грижат и за това да удължат времето, необходимо за намаляване на скоростта при евентуален инцидент. В противен случай рискувате да се ударите в таблото или в страничното стъкло.

Предпазва от увреждане на мозъка

Предпазните колани са проектирани така, че пазят едни от най-уязвимите части на вашето тяло. Едно от тях е главата. При катастрофа и при липсата на предпазен колан се крие огромен риск от удар на главата.

Той, от своя страна, може да доведе мозъчно увреждане. В случай на удар е от съществено значение да се потърси медицинска помощ. За съжаление често след такава травма симптомите не се появяват веднага.

Понякога са нужни дни, седмици, а дори и месеци, за да се появяват първите симптоми от подобни удари. Точно затова е важно да не се неглижират подобни ситуации.

Други възможни травми, които не бива да се пренебрегват, са тези на гръбначния мозък, които също могат да бъдат изключително сериозни и да доведат до необратими последици.

При всеки един от тези случаи предпазният колан е това, което ще ви защити и ще предотврати подобни тежки травми. За съжаление пътните инциденти няма как да се предвидят и не всичко зависи от вас. Единственото, което можете да направите, е да бъдете внимателни и отговорни на пътя.

Освен това, винаги се старайте да поддържате вашия автомобил изправен. В това число е задължително всяка година да извършвате технически прегледи, както и редовно да следите състоянието на гумите и това дали нивото им е спаднало. А и да не забравяме за изправността на спирачната система.

И не на последно място, съветваме ви да спазвате правилата за движение и скоростта, с която се движите. Предприемането на неправилно изпреварване е също предпоставка за настъпване на инцидент.