Начинът, по който прекарваме празниците (колкото и кратки да ни се струват те), лесно се превръща в навик и може да даде своето отражение върху изграденото ви ежедневие. В допълнение към заседналия начин на живот, наложен от пандемията, обилните и чести хранения през декември донесоха след себе си нежелани ефекти като излишни килограми и усещане на постоянна умора поради липса на физическа активност. С новата година обаче настъпва и времето за мобилизиране и възвръщане към предишната форма и тонус.

За да постигнете добри резултати за кратко време, ви трябват стриктен график, много самодисциплина и воля. Програмата ви трябва да включва редовни хранения, нискокалорични ястия, 8 часа сън, един час упражнения на ден и разбира се, добра хидратация. За тези от вас, които наистина искат да “вкарат в ред” своето ежедневие и то още в началото на годината, тук ще откриете някои доста полезни съвети.

Важно е какво ядем!

Снимка: iStock

Трябва да имате три основни и две междинни хранения на ден. Всички те е препоръчително да са с ниско съдържание на калории, здравословни мазнини, протеини и възможно най-ниско съдържание на въглехидрати. Закуската не трябва да се сервира по-късно от 9 ч., а преди ядене пийте по чаша хладка вода с лимон, с която да насърчите храносмилането. Уверете се, че между храненията ви има 3- или 4-часов интервал. На обяд заложете на супи или салати, а за вечеря изберете нетлъсто месо, което ще задоволи глада ви за по-дълъг период. Внимавайте с вечерята, тъй като не е хубаво тя да сервира по-късно от 19 ч. За междинни хранения заложете на шепа ядки, сурова ябълка или друг плод, който харесвате, както и резенчета мариновани моркови.

Бъдете активни!

През зимата е по-трудно да се ходи на фитнес, но сега е моментът да се мобилизирате, за да изгорите излишните калории. Специално предназначени за целта спортни обувки можете да намерите в новата колекция маратонки Nike от Fashion Days. Заложете и на специално оборудване, абсорбиращо влагата, така че комфортът ви да е гарантиран. Това са правила без изключения за всички спортуващи, независимо от пола.

Снимка: iStock

Ако пък не сте в настроение да ходите на фитнес, една разходка може да бъде също толкова ефективна, колкото и тренировката, но и тук резултатите не прииждат мигновено. Затова ще трябва да бъдете упорити и да превърнете разходките в рутинни. Не забравяйте да носите удобни и топли обувки и дрехи. Идеален вариант за господатата са ботушите, докато за дамите - ниските подплатени боти до глезена от Fashion Days с удобна подметка са чудесно решение.

Почивката е също толкова важна!

Снимка: iStock

Твърде многото сън спомага за качването на килограми, но и твърде малкото сън има същия ефект. Затова се уверете, че си набавяте по 8-9 часа сън на нощ и се старайте да си лягате не по-късно от 22 ч. всяка вечер. Ако спазвате стриктна рутина, тялото ви ще има здравословен режим и ще може да елиминира токсините, наднорменото тегло и да укрепи имунитета ви.