Лятото е прекрасен сезон, изпълнен с почивки, вакация, забавления, пътувания и време за близките. Едновременно с това е и сезонът, в който се сблъскваме с множество летни инфекции. Те са често срещани и не особено приятни, особено за семейства с деца. Някои от вирусите могат да нарушат спокойствието и ваканцията, затова ви съветваме да се погрижите предварително, като следвате принципите на здравословен живот и хранене:

  • Спазвате повишена хигиена
  • Не забравяте да миете ръцете си редовно
  • Внимавате да се храните със свежа храна, внимателно измита и задължително с ясен произход – без престояли храни извън хладилник в горещините
  • Поддържате имунната система и балансирана чревна флора; Приемът на пробиотик е изключително важен, особено през този период от годината.
  • Спазвате дистанция и избягвате близък контакт с много хора
  • Внимавате в произхода на водата, която пиете и с която миете храната

Между ваканциите и почивките успяхме да срещнем и Евгения Джаферович. Какво ни каза тя по темата за децата и пробиотиците? 

Кои са бабините деветини, които най-често чуваше, свързани с отглеждането на децата? 

Че децата не трябва да ядат захар, че не трябва да тичат толкова, защото ще си счупят нещо или ще се изпотят, не трябва да стоят с телефони, компютри и телевизори… трябва да плетат, сплетени на две плитки. 

Оказаха ли се някои от тях истина? Ако да, кои? 

Всичко трябва да е в норма. Онази златна среда. Ние живеем в технологично общество и не можем да забраним на децата ни да имат достъп до компютри, електронни игри или телефони. Това обаче не пречи да играят навън и да се забавляват с часове, без технологии около тях. 

Вие живеете доста здравословно. Има ли нещо по-специално, на което държите, свързано със здравето в семейството? 

Не бих, казала, че сме прекалено вманиачени. По-скоро търсим баланс. Децата знаят какво е добро, а за сладки неща винаги питат дали може. Опитвам се на всяко ядене те да приемат зеленчуци и плодове. Физическа активност и баланс – както в храненето, така и в живота. 

Имали ли сте проблем с коремни болки и храносмилане в ежедневието на семейството и какви мерки взехте?

Ако кажа, че не сме имали, ще излъжа. Зависи от ситуацията и от какво са предизвикани. Най-много ме е страх, когато е нещо с децата. Особено когато бяха по-малки и не могат да си кажат какво им има. Нещо, което винаги правим периодично и превантивно, особено при пътуване към по-екзотични дестинации, е приемът на пробиотик.

В последно време все по-често се говори за важността от приема на пробиотици, ето че и Вие ги споменавате. Вие приемате ли редовно? 

По време и след всеки антибиотик, който семейството ни приема, задължително пробиотик. Допълнително и преди пътувания, както споменах – летните инфекции са често срещано явление, а пробиотиците спомагат за превенцията им. 

Даваше ли на децата ти като малки и ако да, кой е предпочитаният от теб пробиотик?

Винаги съм използвала БиоГая, още когато Леа и Бо имаха колики. Носили сме ги навсякъде с нас.  

А знаеш ли каква е основната разлика между BioGaia® и другите пробиотици. Защо ги предпочиташ? 

Не съм специалист, но знам, че съм изпробвала много и съм видяла, че БиоГая работи и децата се чувстват добре. Също така са доказано безопасни и ефективни в множество клинични проучвания, което е важно. 

До кого се допитваш, когато имаш притеснения относно здравето и отглеждането на децата?

Имам много добри “помощници” в отглеждането на Леа и Бо - майка ми, свекърва ми. Нашият личен лекар също ми помага, когато имам подобни притеснения. Мога да кажа със сигурност, че избягвам интернет групите, тъй като единствено могат да създадат тревожност, която е излишна в повече от случаите. Това е съветът ми и към всички родители – доверявайте се на специалисти и доказани професионалисти в областта.