Тъй като тази класация е моя и по никакъв начин не сте длъжни да се съгласявате, ще започна с нещо лично. С жена ми имаме обща страст да гледаме филми. Прекарваме часове пред телевизора (не преувеличавам, имаме традиция да си отделяме цял ден, когато излезе нов сезон на “Stranger Things“ и го гледаме от начало до край). И макар да споделяме страстта си към филмите и сериалите и да имаме общо взето един вкус и еднакви любими филми, в някои отношения се разминаваме. Аз например харесвам по-шантав хумор от типа на „Монти Пайтън“ и комедии като „Последният ергенски запой“, които не признават никакви граници. Тя пък обича романтични филми.

И, както се досещате, редовно се предизвикваме да гледаме неща, които са нетипични за вкуса на другия. Повечето пъти очакванията да сме разочаровани се оправдават, но има и някои съкровища, които изплуват по този начин.

Именно така ми хрумна да направя тази класация с романтични филми, които не са изцяло „женски“, а могат да се гледат от мъже. Разбира се това може и да не значи нищо, тъй като е прието, че мъжете предпочитат филми с бързи коли, а в нашето семейство неща като „Бързи и яростни“ ги гледа жена ми, аз не мога да ги търпя.

5. „10 неща, които мразя в теб“ от 1999 г.

Снимка: imdb.com

По-отблъскващо от определението „романтичен филм“ ми действа единствено „романтична комедия“. Това е най-баналният жанр в киното (може би наравно с хоръра) и не виждам нищо смешно в това да гледаме все същата история отново и отново.

„10 неща, които мразя в теб“ до известна степен пародира жанра и по тази причина на никого не му пречи, че използва всички клишета от романтичните филми. И най-хубавото е, че го прави по такъв начин, че романтичната история си остава достатъчно интересна и вълнуваща.

Не вреди и това, че във филма участва невероятният Хийт Леджър. Още тогава ми направи добро впечатление, макар да признавам, че осъзнах колко е велик едва след ролята му в „Черния рицар“, която се оказа последната в живота му.

4. „Наистина любов“ от 2003 г.

Снимка: imdb.com

Един от минусите на романтичните филми е, че представят любовта еднопластово – човек 1 се влюбва в човек 2, минават изпитания, обичат се и всичко е розово. В „Наистина любов“ няма такова нещо и филмът показва любовта в различните ѝ нюанси.

Всъщност това е антология с няколко различни истории и за няколко различни души, които се опитват да намерят любовта около Коледа. И това може да се приеме за още един плюс – филмът е еднакво подходящ както за Свети Валентин, така и за Коледа.

Кои са останалите три филма, които никой мъж не може да обвини, че са „прекалено женски“, може да видите на следващата страница >>>