Папа Франциск похвали естествената красота, която не е била козметично подобрена, докато бе на аудиенция с пластични хирурзи в четвъртък във Ватикана, съобщава Ройтерс.

„Приветствам усмивките върху нашите устни, естествени, а не моделирани!“, каза папата на членовете на Асоциацията на възпитаниците на професор Иво Питанги (AEXPI).

 

Бразилският хирург-пионер Питанги допринесе много за глобалното разпространение на пластичната хирургия за реконструктивни цели, както и за удовлетворяване на прищевките на богатите и известните, преди да почине през 2016 г.

 

 

В речта си на испански език папата благодари на членовете на асоциацията за това, че са се опитали да „донесат усмивка на лицата“ на много болни деца с помощта на пластична хирургия за реконструкция.

 

 

 

 

Папа Франциск обаче похвали красотата, която не е подвластна на „планираните тенденциите на модния бизнес, на бизнеса с култура, на културата на външния вид, а която се свързва с истината на човечеството, с неговата най-интимна същност, която не можем да обезобразим.“

 

 

„Нашите лица са предназначени да отразяват красота, която надхвърля това, което може да се възприеме с очите на тялото“, каза папата на хирурзите, които са в Рим, за да присъстват на конгрес на AEXPI.