Напоследък все повече семейства избират да нямат деца или да имат само по едно. Както може да се очаква, това не радва Католическата църква. В едно от обръщенията си пред вярващите, папа Франциск разкритикува хората, които предпочитат да гледат куче, вместо дете.

Снимка: Getty Images

„Някои хора не искат деца или пък искат само едно-две“, каза той. „Някои хора нямат деца, защото не искат или пък имат само едно. Но пък имат две или повече домашни животни. Две котки или кучета. Това е голям контраст. Като се откажем да бъдем майки и бащи, губим част от човещината си. Обществото застарява и губи човечността си, защото ни липсва богатството на майките и бащите. Нациите страдат от това.“

В изказването си, предадено от списание „Пийпъл“, папата обяснява, че истинският родител не е задължително биологичният родител. Той даде пример с Йосиф, бащата на Исус Христос. Всъщност Христос е син на Бог, така че в известна степен, според папата, Йосиф е доведен баща на Спасителя.

Снимка: Getty Images

„Йосиф ни показа, че тази връзка не е второстепенна“, обясни Франциск. „Не е нещо маловажно. Напротив – този избор е една от най-висшите форми на любов и на родителство. Колко много деца по света чакат някой да се погрижи за тях?“

Макар да се счита за един от най-прогресивните папи на Римокатолическата църква, той остава непреклонен за някои от догмите на религията, като задължението на семействата да правят деца и отказът на църквата да благославя еднополови бракове.