Статията е изготвена със съдействието на Revalid®

Коса е, ще порасте - казват възрастните хора. С тази мъдрост някоя блага баба може да успокои терзанията на съседката или внучката си, която има косопад.

Коса е и пада - ситуация, с която се сблъскват много жени, особено в преходните сезони. И докато дървета и храсти се обсипват с дребни цветчета през пролетта, а листата стават все по-гъсти - косата може да оредее. Пролетният косопад често се изразява в падане на косми, докато се къпем, решим, докато връзваме косата на опашка и т.н. Изненадващо се появяват все повече косми по възглавницата, по пода, по дрехите ни. И няма как това да не ни притесни.  

Снимка: iStock

Пролетният косопад може да се ограничи до кратък период от време, но може да се превърне и в сериозно състояние, видимо с просто око. Сложните случаи задължително изискват консултация с дерматолог, ендокринолог, гинеколог и трихолог. Това е правилната посока за решаване на проблема, преди да се започне с ползването на маски и пиенето на добавки. Специалистът ще открие какви са причините в основата им. А когато знаем причината - проблемът вече е наполовина решен. 

Като общо мнение причините за косопада са хормони, гени и/или стрес. Последният често се промъква в живота ни, без дори да забележим. Факт е обаче, че сме изнервени всеки път, когато бързаме за работа или да вземем детето от училище, когато пресмятаме месечния бюджет, когато се притесняваме за нещо в работата и т.н. За да решим проблема с косопада, подходът трябва да е комплексен. А правилната посока е отвътре навън.
 
Част от мерките, които могат да се предприемат, са хормонални изследвания, следене на желязо, витамин D и витамин В12. Те ще дадат насока какви мерки да предприемем. Веднъж направени, изследванията е добре да бъдат повторени след 3 месеца. Така се получава пълна представа за клиничната картина, както и дали лечението е правилно.
 
Пролетта идва с някои дефицити в тялото ни. Липсата на витамин D може да доведе до окапване на косата и забавяне растежа на нова. Именно това създава усещането за оредяване и по скалпа започват да се забелязват празни участъци. Липсата на витамин D е причина за умора и депресия. Приеман на капки или в състава на добавки е вариант нивата му да бъдат нормализирани. Добре е да се приема по време на хранене. Така се усвоява по-качествено от организма. 
 
Може да си набавите витамин D и с храна. Той се съдържа в млечните продукти, рибата, яйцата и ядките. Задължително прекарвайте поне по 20 минути дневно на слънце. То по естествен начин синтезира така нужния витамин в организма ни.  

Екстракт от вечерна иглика е съставка, която добре се комбинира с витамин D за повлияване на косопада. Освен това маслото подпомага синтезирането на хормона мелатонин, който влияе върху качеството на съня.

Маски с масла от репей, коприва и витамин А ще укрепят косъма. Чисто масло от репей се втрива в корените и така се престоява около 30 минути. С отвара от коприва пък косата може да се изплаква след всяко къпане. Тя не само заздравява косъма, но му придава и блясък.
 
Продукти за директна употреба - шампoани, балсами, тоници и маски трябва да се използват най-малко 3 месеца. Така те ще успеят да повлияят естествения цикъл на растеж на косата. 

Revalid® regrowth серум с 3% Redensyl има стимулиращ ефект върху стволовите клетки на космения фоликул, от които произхождат новопоникналите косми. Действието на Redensyl се допълва от антиоксидантния ефект на екстракта от пелин от Швейцарските Алпи.

Клинично доказано е, че серумът намалява косопада и увеличава плътността на косата до 8%. Какво означава това? Изразено в цифри - след 3 месеца употреба ще имате пораснали до 28 000 нови косъма. 

Размерът на флакона е 50 мл. При ежедневна употреба стига за минимум 14 дни лечение, в зависимост от големината на участъка, който се третира. Косата се разделя на сектори и серумът се нанася с дългия апликатор. След това се втрива с масажни движения. Задължително условие след нанасяне е да не се изплаква, защото ще се намали ефективността му. 

За да подпомогне естествения цикъл на растеж на косата, Revalid® разработи цялостна система за лечение срещу косопад – грижа отвътре и отвън

За максимален ефект серумът е добре да се комбинира със стимулиращ шампоан Revalid®. Когато имаме за решаване такъв сериозен проблем какъвто е косопада, винаги е препоръчително да подхраним косата и отвътре. Тук на помощ идват Revalid® Hair Complex капсули на коса и нокти, съдържащи витамини В1, В6, D3, минерали, цинк, мед и желязо, както и растителни екстракти.  

Мезотерапия и плазмотерапия са т.нар. "тежка артилерия" в борбата с косопада. Това са по-инвазивни процедури, при които има лек дискомфорт, заради убожданията по скалпа. При мезотерапията се вкарват комплекси от витамини и минерали, след което на скалпа се прави лек масаж. А при плазмотерапията се отделят активните вещества от кръвта, за да бъдат инжектирани в косата на главата.  
 
Каквито и мерки да предприемете срещу пролетния коспад, не забравяйте, че добрата грижа за косата винаги е комплексна. Тя включва хранителни добавки, качествен шампоан и серум, но и постоянство!
 
Да не забравяме, че ние самите сме тези, които трябва да положат достатъчно грижи за собствената си красота и самочувствие. Както и че прекрасни е хубаво да са не само телата, но и душите ни.