Материалът е изготвен със съдействието на Revalid

Мария Силвестър е жената, която с неподражаемо чувство за хумор намира свой начин да се бори със страха и трудностите, пред които я изправя животът. Тя e една от любимите ни водещи, защото заедно с целия екип на предаването "Бригада Нов дом" подават ръка на семейства, чиято единствена мечта е да имат красив дом. 

Да си представим 18-годишната Мария. Какъв е бил нейният живот и как си е представяла, че ще ѝ се случват нещата (работа, любов и т.н.) в бъдеще?

Представете си един не толкова лицеприятен Костенец, в близост до който обаче има планина. Красива и спасяваща. Мария е в 12-и клас, химико-биологическа паралелка, с непрекъснати практики по химия в едни огромни лаборатории с епруветки и прочие. Няма абсолютно никакво намерение да се занимава с това, което учи. Също така няма и грам представа с какво ще се занимава впоследствие. Но иска непременно да се махне от това място. Така и прави. Подготвя се за изпити, кандидатства и изчезва. Пристига в София и започва да учи право. Изобщо не е нейното. Тя е изключителен интроверт, много мълчаливо същество и нямам никаква идея как после нещата с говоренето излизат извън контрол. Коства ѝ една година да се поразкърши из София и получава предложение да стане модел. Тогава нещата започват да си идват на мястото и колелото започва да се върти в синхрон с вътрешния ѝ ритъм.

А към този момент какво би ѝ казала?

Смело, момиче. Изобщо не знаеш колко си силна. Престани да се съмняваш. Няма да съжаляваме за нищо (смее се). 

Имаше ли в представите и плановете ти тогава идея, че може да си водеща на предаване, което променя домове и съдби?

Абсурд. Изобщо не е имало идея за говорене пред хора дори. Аз бях много свита и мълчалива. Първо започнах да пиша в едно списание, после започнах работа като сценарист. Между тези две събития имаше един дълъг период на напасване на динамиката на вихъра, който независимо от мен ме носеше към това, с което ще се занимавам впоследствие. Знам, че винаги съм имала едно огромно желание и стремеж към осъзнатост и откриване на причината за съществуването ни. За извеждането на способностите ни в действие и на светло. Но нямах идея, че един ден ще изляза на улицата с микрофон в ръка и просто ще общувам с напълно непознати хора, като стана с “Мерирепортери” и “Токшоу на токчета”. За да стигнем до “Бригада Нов дом”, което вече си беше напълно осъзнат избор.

Как се чувстваш сега, когато това се случва и коя история определяш за най-силна?

Това се случва от пет години и ме намести в мен самата по един много особен начин. Развърза възможностите на емпатията ми, направи ме още по-земна, отпаднаха и последните колебания относно безсмислената суета, подреди приоритетите ми. Не мога да кажа, че само една конкретна история е по-силна или не. Всяка от разказаните истории на семействата е силна по неин си начин.

Редно ли е женска ръка да държи бормашина, или това е мъжка работа?

Мъжка работа е, но не е непозната за мен и за много други жени. Не ме плаши, мога да го правя и ако се налага - не мрънкам, а действам. И се справям много добре. И все пак предпочитам да контролирам процеса.

Секси ли е жена, която ремонтира?

Не знам, виждала съм се в огледалото по време на ремонти. Не е зле картинката, но имайте предвид, че когато човек ремонтира - това е най-малката му грижа. И както е във всяка дейност, когато си на сто процента зает с нещо, ти си концентриран, отпадат маските и внушенията. Така че, ако имате усещането за харесване на вас самия, ще сте секси. Ако го нямате - все тая. Важи за всички дейности. А е важно и кой е наблюдаващият (усмивка).

Ефир, ремонти, стрес – сред всичко това какви грижи полагаш за себе си, за да изглеждаш добре?

Сега намалихме темпото заради пандемията. Имам време да преразгледам този водовъртеж от “бързанета насам и натам”. Спрях се и разбрах, че така трябва. Спортувам, ходя на едни тренировки с ток при Тина. В Инстаграм можете да видите повече. Много съм доволна. Храня се внимателно, спрямо инсулиновата ми резистентност, спя повече от преди, ходя в планината, наблюдавам. Изглеждам добре, когато съм в баланс, когато се наблюдавам и когато се трансформирам.


Ако бормашината е силното оръжие на ремонта, кое е то за косата ти?

Личната ми грижа за косата напоследък е от Anti-Aging серията на Revalid. Ползвам козметика за коса, специално предназначена за такъв тип като моята и виждам много добър резултат. Оставих косата да се върне към себе си – с шампоана и флиуда от серията, които горещо препоръчвам.

Трябва ли да променя жената след 40 г. нещо в грижите за себе си?

И да не иска, то си става. Повече сън, повече спорт, повече почивка, специална грижа за кожата и косата (както вече ви казах), по-малко “само една чаша вино за вечеря... всяка вечер”, повече спокойствие и ако можеше, повече пътуване, но и то ще се върне. Трябва да намериш твоя дерматолог (моят е д-р Трендафилова), да му се довериш и да направите добро на кожата, като ѝ помагате да се самовъзстанови.

Казваш, че “най-тежката и най-много работа вършат хората с най-голямо чувство за хумор и трябва всички да се смеем много повече”. Това не са ли бръчки?

Е, какво лошо има в бръчките, особено от смях? Това ни е историята, ако някой се страхува от тях, се страхува от всяка една възможност да се зарадва истински, да се смее мощно, да прави каквото му душа иска. Ако се страхуваш от това, си празен бял лист, хубав, но ненаписан!

Как комбинираш смеха с тези промени на кожата, които никоя жена не харесва?

Гледам да се грижа за себе си отвътре-навън. Смея се винаги, най-вече на себе си. Това ме спасява. Не се фиксирам върху последиците, по-скоро превантивно вземам мерки. Баланс, това му е майката и бащата, и други роднини, и от двете страни.

2020-а ни научи да не правим планове. Но все пак, какви са плановете ти за 2021? 

Нека да не караме съдбата да повдига иронично веждА.  

Revalid® Anti-Aging шампоан и флуид

С напредване на възрастта косата става по-тънка и чуплива. Процесът на стареене не може да се спре, но може да се забави. Revalid® Anti-Aging шампоан и Anti-Aging флуид са създадени специално за дамите. Благодарение на екстракта от еделвайс от Швейцарските Алпи и активната съставка DN-Age™ (екстракт от листа на растението Cassia Alata) новата серия на Revalid® допринася за справяне с проблеми, причинени от въздействието на околна среда и от напредването на възрастта. Повече за продуктите научете тук >>