Казват, че „кожата е огледало на здравето на организма”, но едва ли правим необходимото, за да е така. А и гримьорите са единодушни, че макиаж се поставя на чиста и здрава кожа, за да изглежда добре. С иновативни технологии, предназначени за красиво лице и тяло, се постига именно този желан ефект. Неслучайно клубът, където всеки може да направи необходимите процедури, носи името на неувяхващото цвете амарант. Гаранция за реални резултати дава собственичката Албена Цветкова, която от дълги години се занимава с внос на най-качествените машини за поддръжка на лице и тяло. И ако се обичаме, можем да си подарим красота и младост, с последно поколение техника. След това да посегнем към грима, както съветва гримьорът Божидар Нинов, който хвърля светлина върху продуктите на макиажа и пояснява как да ги използваме правилно. 

Водно дермаабразио

Повечето от уредите, с които работи Албена Цветкова, са многофункционални и моделират различни части от лицето и тялото. Всеки клиент на място може да свери часовника си, като постави лицето си в „магичното огледало”. То прави 3D анализ, като измерва в проценти кожната текстура, бръчки, нивото на хидратация, пигментация, разширени пори и капиляри, белези от акне и възраст на кожата. След това идва ред на диагностика и анализ на физическите показатели на тялото, за което също отговаря апарат последно поколение. Той отчита теглото, нивото на общите и вътрешни мазнини, мускулната и костна маса, количеството вода в тялото и метаболитната възраст. В зависимост от резултатите се изготвя индивидуална програма за всеки клиент и в действие влизат машитите, които връщат младостта.

Криолиполизата е неинвазивна и безболезнена криогенна технология, която елиминира излишните мазнини. С нея мастните клетки се замразяват до -8 градуса и 20% от тях не се възстановяват след първата процедура.

Фотоепилацията İPL е ефективна, бърза и гарантира дългосрочни резултати. Извършва се със светлина във видимия спектър, която чрез меланина (пигмента) се транспортира в косъма и унищожава фоликула му. С различни накрайници се постига фотоподмладяване, което възстановя равномерния тен, изглажда фините бръчки, свива разширените пори, подобрява цялостното състоянието на кожата.

Фотоепилация и фотоподмладяване

 

При лазерна епилация SHR процедурите са насочени към меланиновия пигмент (тъмния цвят) в косъма и неговия фоликул. Така до корена на косъма се достига с минимално влияние върху кожата. Цялостна поддръжка на лице - почистване, хидратация, лифтинг се прави с водно дермаабразио.

IPL+RF се използва за фотоепилация, фотоподмладяване, при акне, капиляри, петна по кожата.

За мечтаното от много хора отслабване се грижи Slimming III. Тази машита оформя фигурата, като намалява мазнините, премахва неприятните стрии. Комбинация e от четири технологии - RF, IR, вакуум и ендермология с четири накрайника. Грижи се за околоочен контур, лице и шия, ръце и подбедрици, големи зони. Прилага се при целулит, мастни натрупвания, бръчки, лифтинг, за стягане на кожата.

Безоперативен лифтинг на лице

„За унищожаването на целулита, този апарат няма алтернатива” - категорична е Албена Цветкова. Лифтинг процедури, подходящи за лице и тяло, които се прилагат на местата, където кожата е отпусната и има излишни мазнини, се правят с HIFU апарат, който е високоинтензивен фокусиран УЗ и е безоперативен лифтинг за лице и тяло.

Гримьорът Божидар Нинов съветва как да си изберем подходящ фон дьо тен, червило, гланц за устни, спирала за очи

Снимка: Личен архив

Има и такива арт личности, които наричат себе си - „мултифункционални”. 21-годишният Божидар Нинов е завършил музикалното училище в София, пее, свири на цигулка, за което има и отличия, рисува, но избира да се развива в друга област. От 13-годишен той има голям интерес към грима. Решава да запише курс за гримьори и следва мечтата си, която му носи удовлетворение: „Обичам да правя хората красиви и те да се радват. Защото гримът е изкуство, но с тънкостите му трябва да си запознат. Аз съм обсебен от работата си и непрекъснато следя развититето на български и чуждестранни гримьори. В бъдеще много бих се радвал да стартирам училище за грим. Харесва ми, че всякакви промени могат да се постигнат с грим, без да се прибягва до кардинални процедури. Въпреки че носим маски, идва пролет и подчертаването на красивото в лицето, е необходимо, защото дава увереност, самочувствие, настроение... Сега е моментът всяка жена да пренареди козметичната си чантичка и да си подари нови продукти за грим. А те са много! Но ако са съобразени с това, което ще е й необходимо и полезно, подаръкът ще е практичен.”

Снимка: Личен архив

Основно правило за нанасяне на грим, е кожата да е чиста, да й е направен пилинг например, съветва гримьорът. А дали имаш правилни черти на лицето или не – не е фактор. Божидар признава, че не разбира масовия стремеж към уеднаквяване и вписване в конкретен тип красота. Странно му е и когато клиентка се яви пред него с нечия снимка и желанието да й направи същия грим, който няма да подчертае чертите на лицето й. Както и задължително - големи устни.

  • С какво да е съобразен гримът?

Отговорът на Божидар Нинов е с всичко – цвят на кожата, на фон дьо дена, с очите, косата, облеклото... Категоричен е, че ако очите са с тежък грим, червилото не бива да е силно и да изпъква: „Гротескно би стояло лице с тежък грим на очите и по-тъмни устни,трябва да се постигне баланс. По-добре ще е устните да са в по-неутрален цвят. Харесвам грима на Маган Фокс, Риана, Кристина Агилера.

  • Тънкости при избора на фон дьо тен

Повечето жени слагат по-тъмен фон дьо тен, което не е правилно. И понеже е трудно да избереш твоя цвят, Божидар съветва какъв е правилният и сигурен начин:

Грешно е, поставянето му върху ръката. Най-добре е да се нанесе върху шията, да се излезе на дневна светлина и да се прецени дали това е цветът. Още по-добре е да минат няколко часа, след като е нанесен, и тогава да се види ефектът. Има фон дьо тени, които променят нюансирането си, защото част се абсорбира от кожата.

Има три вида подтонове на кожата – жълт, розов, неутрален и е добре да знаем какъв е нашият, за да изберем фон дьо тен. Лятото се препоръчват леките, а пудрата или трябва да е деликатно нанесена отгоре, или въобще да не се ползва. В противен случай се получава ефект - маска. Хубаво е да се знае, че целта на фон дьо тена е да изравни цвета на лицето, а за прикриването на пъпки, се използва коректор.

Освен това е важно да сме наясно каква кожа имаме – суха, мазна или смесена, за да знаем какъв фон дьо тен е подходящ за нея. Това се отнася и за основата на грима, която е задължителна. Често хора с мазна кожа не използват хидратиращи продукти, а не трябва! Схващането, че като се хидратира кожата, тя ще стане още по-мазна, не е вярно. Хидратиращият продукт подтиска произвеждането на себум и съотнветно омазняването.”

  • Хайлайтърът

Това е продукт, който прави кожата бляскава и й придава свежест. Поставя се върху изпъкналите части на лицето – нос, скули... и е завършек на грима. Дори може да се постави само върху слънцезащитния крем, без да се нанася фон дьо тен.

  • Ефектни устни

Практичен и необходим подарък, който всяка жена може да си направи, са продуктите за устни – гланцове, които са актуални, червила, като за пролетта преминават в по-ярките, изскрящи гами, може и да са пастелни – казва Божидар. - Червеното червило е класика. Вярно е, че по-неутралните нюанси се наложиха през последните години. Те са и „по-безопасни” и лесни за нанасяне, тъй като и да допуснем грешка, няма да личи. Докато поставянето на силен цвят на устните, трябва да е точно по контура им.”

Гримьорът разкрива, че гланцът разгражда червилото, когато е поставен върху него. Както и, че ако искаме цветът на устните да е по-ярък, е необходимо отгоре да нанесем гланц в същия цвят.

Снимка: Личен архив

  • Веждите са рамката на лицето,

казва Божидар Нинов и подчертава, че е важно те да са добре поддържани. Разбира се, не е необходимо да са абсолютно еднакви, защото това ще акцентира върху други черти, което не добре. И напомня, че винаги има разлика между двата профила на лицето. Дори и съвсем минамална да е тя, ни прави уникални.

  • Спирала за очи – водоустойчива или не?

Каква да е спиралата – водоустойчива или не, се определя от типа кожа и други фактори. Има хора, на които постоянно им сълзят очите, например, или пък имат прекалено омазнена кожа, при която спиралата се размазва и "заприличват на панда". За тях изборът е водоустойчива спирала, подходяща и за по-небрежни личности, които забравят, че имат грим и могат да го размажат, съветва гримьорът.

  • Без какъв макиаж не бива да излизаме?

„Една жена не би трябвало да излиза без основа на лицето, червило или гланц върху устните и задължително да е със спирала на очите, която много ги отваря и подчертава – съветва гримьорът. - Грешно е схващането, че гримът вреди на кожата, напротив – предпазва я от външните агресори – мръсен въздух, студ, слънце, вятър... Разбира се, гримовете, които се ползват, не бива да са от преди 2-3 години, както и не трябва да се спи с грим - кожата трябва да диша! И още нещо - претрупването с козметика, също не е вариант. Какъв е смисълът да купуваме каквото ни падне, без дори да знаем как да го ползваме или да няма нужда от съответния продукт.”

Снимка: Личен архив