Много от нас се доверяват по-скоро на козметичните процедури и продукти, пренебрегвайки силата на собственото ти тяло за съхранение на младостта и здравословния външен вид. Оказва се, че повечето хора подценяват значението на съня за тялото или просто имат погрешна представа за него. Не е важно колко време спим, а кога точно си лягаме. С други думи, не е добре, ако си лягате в 1 часа след полунощ и се събуждате в 9 сутринта, въпреки че уж сте набавили препоръчителните осем часа сън.

Една от най-важните стъпки за поддържането на добро здраве е правилното хранене. Именно този и някои други фактори оказват влияние върху състоянието на трите най-важни хормона на младостта и здравето. Каква е ролята за тялото на трите ценни хормона и как да се погрижим за тях?

Може би ще ви се стори банално, но сънят е ключов елемент за поддържане на младостта и красотатата за дълги години. Но в същото време не е важен броят на часовете, които отделяме за почивка, а времето, когато си лягаме.

Преди полунощ, между 22 и 23 часа, протича мощно освобождаване на хормона на растежа и мелатонина. Влиянието им върху физическото и психическото здраве на човек е безценно.

1. Хормонът на растежа за сияйна кожа

Горното твърдение се отнасяза хормона на растежа – соматотропин. Проучванията показват, че когато това вещество се прилага на възрастни хора, се наблюдава не само външен, но и вътрешен подмладяващ ефект. Но соматотропинът крие и някои странични ефекти – според някои изледвания, хормонът на растежа допринася за увеличаване на размера на съществуващи тумори в тялото.

Хормонът на растежа е разположен в предната хипофизна жлеза, като се отличава с протеиновата си структура. Той засилва възпроизвеждането на протеини, инхибира разграждането им и има анаболен ефект, помагайки за намаляването на отлагането на подкожни мазнини и ускоряването на тяхното изгаряне.

Ето защо соматотропинът е изключително важен за тялото, а за да поддържате нивото му в организма, можете да приемате някои аминокиселини, които повишават хормона на растежа: аргинин, лизин, глутамин и орнитин.

2. Хормонът на съня срещу стреса и развитието на ракови заболявания

Друг важен човешки хормон е мелатонинът, който често наричаме “хормона на съня“. Съществуват много полезни ефекти на мелатонина, включително контролирането на възпроизвеждането на хормона на стреса кортизол. Когато човек постоянно изпитва битов или информационен стрес, нивото на кортизола се повишава значително, а това води до постепенно разрушаване на организма и ускоряването на процеса на стареене.

Мелатонинът е необходим, за да се бори с тези негативни процеси. Неговата задача е да позволи на тялото да се възстанови през нощта, но вие трябва да му съдействате, като не пропускате сън и си лягате навреме.

Друга полезна функция на мелатонина е осигуряването на антиоксидантен ефект. Благодарение на това свойство, мелатонинът се нарежда на първо място сред най-мощните антиоксиданти в нашето тяло и разбира се като основния противораков агент. Учените многократно са доказали, че хората, които работят нощни смени, са по-склонни да развият рак от останалите.

За да поддържате нивото на мелатонин в организма си, трябва да спазвате някои правила. Най-напред, избягвайте изкуственото осветление, особено на синия екран. Мелатонинът е изключително податлив на въздействието на изкуствената светлина. Второ – консумирайте достатъчно храни, богати на триптофан (месо, семена, ядки, яйца, млечни продукти). Това е една от най-важните аминокиселини, които помагат за образуването на мелатонин.

3. Хормонът на ситостта – наспивайте се, за да го държите под контрол

Друго важно вещество, което се възпроизвежда по време на сън, е хормонът на ситостта – лептин. Той изпраща сигнали до мозъка, че организмът ни се нуждае от енергия. Ако в този момент има достатъчно енергия, мозъкът възприема сигнала като знак за ситост. В противен случай се предизвиква чувство на глад, следователно събужда се и апетитът.

Мнократно е доказано, че всеки час след полунощ, в който будуваме, води до преяждане на следващия ден, особено на влечение към сладка, мазна или много солена храна. Това се случва, защото производството на лептин е нарушено и следователно чувствителността на рецепторите към него в мозъка намалява.

Вижте повече в сайта Frida.bg.