Северноамериканското дружество за менопауза обяви кои са най-полезните и най-вредните храни по време на месечния цикъл, съобщи „Мейл онлайн“.

Според специалистите кафето, месото и консервираните супи трябва да се избягват, както и всичко видове бонбони, сладкиши и готова храна. Препоръчват се риба, яйца и зеленчуци. 

Кафето и месото предизвикват химически реакции, които водят до съкращаване на мускулите на матката. 

Снимка: iStock

За сметка на това храните, съдържащи омега-3 мастни киселини, спомагат за успокояване на болките. Именно неприятните усещания по време на цикъл са най-честата причина за отсъствия от училище сред момичетата в САЩ. 90 процента от тях споделят, че чувстват коремни болки. 

Правилното хранене спомага за правилния отговор на имунната система. Преди началото на цикъла клетките, които формират лигавицата на матката, започват да се разпадат, освобождавайки големи количества възпалителни простагландини. Именно те причиняват мускулните съкращения на матката. 

Според медицинския директор на Северноамериканското дружество за менопауза мазните, кисели, сладки и солени храни стимулират възпалението и болките. 

Вижте още съвети за месечния цикъл в следващото видео: