България е на 13-о място в класация от 80 страни по големина на женския бюст - това сочат данните на World Data Info, според чийто списък на първо място сред женските бюстове е Норвегия, пише "Дейли мейл".

Проблемът, с който са се сблъскали изследователите при измерването на женския бюст, е в различните обозначения на размерите и използваните различни скали. В света съществуват поне шест различни системи за определяне на размера, състоящи се от цифри и подобни букви.

Освен това има производители, които отново разграничават тези системи за своите продукти. Например американският размер 34C съответства на британския размер 34D и на размера на ЕС 75D. Във Франция той е 90D, а в Австралия - 12C. Чешкото наименование 2D е по-лесно за визуално разграничаване.

Всички тези размери съответстват на точните размери, което многократно води до объркване.

Снимка: iStock

Мястото на Норвегия начело на списъка е изненадващо, като се имат предвид очакванията на мнозина да видят латиноамериканска държава като Бразилия или САЩ, евентуално средиземноморска държава, на това място.

Челната петорка се допълва от Люксембург, Исландия, САЩ и Великобритания.

Както е обяснено в изследването, големият размер на гърдите често се среща в страни, в които затлъстяването също е проблем.

Снимка: World Data Info

Според World Data Info женската гърда е съставена до голяма степен от мастна тъкан и жлези. Формата на гърдите също зависи не само от генетични фактори, но и от съдържанието на мазнини и състава на съединителната тъкан.

Снимка: iStock

На последно място в класацията е Виетнам, следван малко по-нагоре в списъка от Бангладеш, Камбоджа, Непал и Конго.

Съществуват различни причини за поразителното регионално разпределение, особено на малките размери, в Централна Африка и Югоизточна Азия. От една страна, често се посочва генетична причина. Жените в тези субконтиненти като цяло са по-дребни и по-леки.

Снимка: iStock

Средностатистическата жена в Югоизточна Азия е висока около 1,53 м и тежи по-малко от 55 кг. В Централна Африка жените с ръст под 1,60 м и тегло под 60 кг също са по-дребни от средното за света. Това само по себе си води до връзка с логично по-малките гърди при същите пропорции на тялото.

Освен това се предполага още една климатична връзка. В особено горещите региони организмът изразходва много по-големи количества енергия, за да се охлажда и да поддържа функциите на тялото в равновесие. Гърдите се състоят в по-голямата си част от мастна тъкан, т.е. от собствените енергийни запаси на организма. Ако енергията бъде бързо изведена от организма, не може да се образува мастна тъкан.