Често четем статии със заглавия "Как да съблазним мъжа?", "Най-добрите пози за избухващ оргазъм", но забравяме, че времето след секса може да бъде един от най-важните моменти не само в сексуалния живот на партньорите, но и в отношенията им като цяло.

Един от основните и важни ефекти от секса е укрепването на връзката в двойката. Ако сексът е бил добър, мнозина биха се съгласили, че след него настъпва максимален релакс, усещане за сигурност и прилив на нежност към партньора.

Според изследване, направено сред 215 младоженци, психоложката Андреа Мелцер установява, че чувството на удовлетворение и близост продължава 24 и 48 часа след секса.

Снимка: iStock

След секс и двамата партньори са максимално отпуснати и жената може да започне да се притеснява "как да не каже или направи нещо", което може да наруши идилията. За да не развалите т.нар. афтърглоуд (приятно усещане) след секс, психологът Екатерина Лукашкина предупреждава за шест често срещани грешки:

Да бъдеш прекалено откровена

Има напълно логично обяснение защо жените искат да бъдат откровени след секс. Но това се отнася не само за жените, а и за мъжете. Освен ако, разбира се, той не е заспал преди да започне разговорът. Множество изследвания показват, че човек е максимално освободен след сексуален контакт. Въпреки това искреността има своите граници. Темата, за които със сигурност никога не бива да говорите, е бившите партньори. Това правило важи и за двамата.

Да се притесняваш 

Когато всички маски са свалени, жената може да започне да се притеснява дали не е време да отиде под душа, спешно да търси нещо, с което да се покрие, защото й е неудобно да лежи гола, да търси повод да говори. Това може да е признак на тревожност. Опитайте се да разберете защо се случва това, какво се е случило при контакта или преди това, че не сте могли да се отпуснете.

Да се самокритикуваш 

Обикновено сексът предизвиква положителни чувства и у двамата партньори. Но има моменти, когато мъжът или жената може да са изключително възбудени - това се нарича посткоитална дисфория. Проучване установява, че над 4% от мъжете редовно изпитват посткоитална дисфория след секс, а 41% от тях са изпитвали негативни чувства по неизвестна причина и след секс. Причините за това могат да бъдат много - не само вътрешни конфликти, но и нормалното разнообразие от човешки реакции към сексуалното преживяване.

Ако вие или вашият партньор изпитвате нещо подобно, важно е да не го пренебрегвате, а да приемете тези чувства и да помолите партньора си да бъде "тук и сега". Ако обаче това се случва редовно, може би трябва да се срещнете със специалист. 

Преминаване към друга дейност

Жената е доста активна след секс и една от причините е, че тя може да върши няколко неща едновременно. Но би било доста неуважително към партньора ви да започнете обаждане или да пишете в месинджър веднага след приключване на половия акт. Това включва както лични дела, така и работа.

Спане поотделно

Може би вашата двойка спи отделно по определени причини или просто ви е удобно да го правите така. Но си струва да помните, че след секс усещането за интимност е на най-високо ниво. Не бива да бягате направо в стаята си след секс. Ако е възможно, по-добре е да останете заедно тази нощ и да се насладите на момента. 

Търсене на недостатъци в себе си

Причините са това са две основни. Първата е страхът да не допуснете грешка и да не разочаровате партньора си. Втората е да искате да избегнете грешки и да се предпазите в бъдеще. Зад първата и втората причина се крие страхът от отхвърляне. Понякога жената може да усещането, че нещо не е наред с нея, че мъжът не е харесал секса или че тя не е достатъчно добра. Това задейства компенсаторен механизъм в психиката й, желание да се хареса. Тази услужливост често е прекомерна. Например жената може да се чуди как още да забавлява мъжа след секс, как да говори, как най-добре да легне, какво да предложи. Всичко това показва липса на увереност.

Всички ние сме отчасти неуверени, дори най-успешното момиче или жена може да бъде неуверена в една или друга ситуация.

Снимка: iStock

Най-важното нещо, което една жена може да направи след секс, е да бъде себе си, да не се страхува и да не крие себе си и своята естественост, защото именно за това сме обичани.