Ако възрастните жени не водят редовен секс, стените на влагалището се отпускат и ако решат да правят секс отново, това може да бъде доста болезнено. Най-честите промени, които настъпват при жени, които не са имали полов живот от дълго време, обобщава 24 sata.hr.

1. Загуба на либидо

Когато става дума за сексуално влечение, правилото е „използвай го или го загуби“.

„Хората, които се въздържат от секс, с течение на времето започват да се чувстват летаргични и желанието за секс бавно изчезва“, обяснява секс терапевтката д-р Сара Купър.

2. Отпускане на стените на влагалището

Този проблем се отнася главно за жени, които навлизат в менопаузата.

„Ако по-възрастните жени нямат редовен полов акт, стените на влагалището се отпускат и ако решат отново да имат полов акт, това може да бъде доста болезнено“, отбелязва д-р Купър.

Снимка: iStock

3. Намалено вагинално овлажняване

Друг страничен ефект, който засяга предимно по-възрастните жени, е проблемът с вагиналното овлажняване след въздържание. Наред с него съществува и проблем с изтъняването на стените на влагалището, като и двата са резултат от липсата на хормона естроген, пише още БГНЕС.

„Младите жени на 20 или 30 години имат много естроген, за да поддържат тези тъкани здрави, еластични и смазани по време на въздържание. При жени над, да речем, 60, след като естрогенът изчезне, той не се връща“, каза д-р Лорин Стречър.

4. Повишени менструални болки

Менструалната болка се влошава при жените. Противно на общоприетото схващане, половият акт по време на менструация може да облекчи менструалните болки.

„Матката е мускул и много жени по време на оргазъм действително изпитват контракции на матката, което кара кръвта да се изхвърля по-бързо. Спазмите намаляват и менструалната кръв напуска тялото по-лесно. Може да има повишаване на нивата на ендорфин, което също помага при менструални болки“, обяснява д-р Робърт Шнайдер.

5. По-нисък риск от болести, предавани по полов път

Не само ще намалите риска от венерическа болест, но и от инфекции на пикочните пътища.

„Половият акт е „виновник“ за увеличаване на риска от инфекция на пикочните пътища“, обясни д-р Стречър. Повечето инфекции на пикочните пътища се появяват в рамките на 24 часа след полов акт, а списанието American Family Physician установи, че "честотата на полов акт е най-добрият предсказател за това кой ще има чести инфекции на пикочните пътища." 

Кога да започнем да говорим с децата си за секс? Вижте в следващото видео: