Въпреки че може да разполагат с къща или конфортни големи апартаменти, много японски двойки спят в различни легла или дори стаи. Това не е някакъв интимен проблем или проблем във връзката, а нещо, което според тях е добро за хората.

Bright Side посочват няколко причини защо женените двойки в Япония избират да спят отделно.

Спят по различно време

Първото нещо, което кара японските двойки да решат да си лягат отделно, са различни работни графици. Да събудите половинката си, само защото сте се прибрали късно вкъщи от  работа или трябва да излезете рано, няма да доведе до качествена почивка за нея/него. Ето защо прекарването на нощта в друга стая има смисъл. Това ще осигури и на двамата здрав и ненарушен сън.

Бебетата спят с майките си

Японските майки спят с децата си и това се счита за много важно, така че бащата трябва да реши дали иска да споделя същото легло, или да отиде в друга стая. Сънят помага на детето да поддържа стабилна температура и сърдечна честота (което е наистина важно в ранна детска възраст) и в същото време намалява вероятността от синдром на внезапна детска смърт. Това допринася детето да изгради и по-добро самочувствие, по-бързо да стане по-независимо и да се справя добре в училище. Спането отделно означава мир в семейството.

Сънят не е само почивка

За много японки сънят е най-мощното средство за красота. Те не просто спят, за да възстановят силите си, но и за да осигурят младоста на кожата си. Преди 1940 повечето японски легла са били еденични и се е използвала една възглавница. Така спането заедно, близо един до друг, е било неизбежно. Но често този, на когото това му е пречело, е осъмвал на земята.

Снимка: iStock


Добрият сън означава мир в семейството

Докато много двойки, които започват да спят сами, мислят, че разводът чука на вратата им, японците приемат това по различен начин. Те ценят съня си много и не искат той да бъде нарушаван. Това означава, че те не обичат да се примиряват с хъркане, неспокоен сън, ритане и др.