Упражненията за спиране на хъркането са важни колкото и останалите методи за облекчаване на среднощния дискомфорт. Някои от тях целят отслабване на цялото тяло за облекчаване на мастните натрупваняи около врата и по този начин освобождаване на дихателните пътица, други – укрепването на мускулите на гърлото, езика и челюстта, за да преминава по-лесно въздуха през дихателните птища. За първите може да тренирате всичко, което ще ви помогне да отслабнете. А относно вторите - ето няколко трика.

  • Опитайте да притиснете езика към небцето и задръжте за 10 секунди, след което отпуснете. Изплезете се и пробвайте да докоснете брадичката с върха на езика, след това и носа си. Повторете трите упражнения 10 пъти.

  • Най-добрият начин да тренирате гърлото са упражненията, които правят певците за разгряване. Пейте ла-ла-ла като всяко ла задържайте за 3 секунди. Повторете 5 пъти. Направете същото, пеейки ка-ка-ка и ма-ма-ма. В случая не е нужно да сте професионален певец, за да пеете. Можете просто да се забавлявате с вашата половинка, тренирайки.

Правете упражненията два пъти на ден – сутрин и вечер. Съчетани със здравословен начин на живот те ще осигурят така нужния спокоен сън – както за вас, така и за вашата половинка.