Могат ли малките зелени кълнове на главата стар чесън да променят вкуса на ястието?
Джейсън Ховел, собственик на ферма за чесън Tamarack в Уисконсин, споделя, че кълновете са безопасни и не горчат, ако се консумират до 2 седмици, след като са избили. "Ако видя кълнове, но искам да използвам тази глава за кулинарни цели, обикновено отрязвам малка част и я помирисвам. Точно както повечето хора правят с киселото или прясното мляко, за което не са сигурни дали все още е годно за консумация. В девет от десет случая всичко е наред."
Андреа Геъри, заместник-главен редактор на списание Cook's Illustrated, препоръчва да се разреже покълналата скилидка по дължина, за да се извади зелената част. Най-лесно става с острия връх на ножа. Така изцяло отстранявате покълналата част. "Важно е това да се направи в рецептата, при която чесънът се използва суров и е основен компонент, придаващ аромат. Но ако кълнчето е наистина малко и чесънът ще се готви - в спагетен сос например, мисля, че може и да се остави."
Гейъри добавя, че винаги трябва да изхвърля чесън, ако покълналото е повече от 6 см. Tази дължина означава, че кълновете са изчерпали по-голямата част от захарта в чесъна и той ще горчи.