Всички знаем и сме попадали на рецепти, в които продуктите не са отмерени в грамове или милилитри, а в чаени чаши и супени лъжици. И ако преди доста години чаената чаша е била само в един размер (поради липса на разнообразие в магазинната мрежа), днес тези чаши са в множество размери и форми. Така че - колко от продукта трябва да се сложи, когато в рецептата пише 1 ч.ч.? Коя чаена чаша да се ползва. 

За най-голяма прецизност се използват мерителни чашки и лъжици, които са със съответните грамове. 

Снимка: iStock



Предлагаме ви кратък списък с полезна информация, относно тежестта на различните продукти. Тя ще ви ориентира за това колко трябва да използвате, докато готвите, за да спазите посочените пропорции. 

1 чаена чаша съдържа:

110-120 г брашно
110-130 г нишесте
140-150 г грис
130-140 г галета
180-200 г захар
250-300 г масло (разтопено)
200-250 мл олио
200 г свинска мас
250 мл мляко, вино, вода

1 кафена чаша съдържа:

60 г грис
60 г пудра захар
45 г брашно
35 г смлени орехи
45 г галета
75 г краве масло 

1 с. л. съдържа:

20 г брашно/грис/нишесте
20 г сол
20 г захар
12 г желатин
15 г нетопено краве масло
12 г какао
13 г галета
15 мл мляко, вино, олио
30 г кафе
25 г орехи
5 г червен пипер
5 г кимион, канела
6 г галета