Лиса Клейтън е американка, която обожава да меси хлябове с квас. Тя харесва сложните рецепти. Любими са й хлябовете, в които има много съставки - печени зеленчуци, пюре, сок, овесена каша, мед или смес от подправки, ядки и семена. Хлябът със снежинки е точно такъв - прави се с много масло и ядки. И въпреки че сме убедени в превъзходния му вкус, това, което виждаме веднага отдалеч, е чудесната му зимна украса.
Формите за декорация се правят предварително в компютърен вариант, след което се изрязват на специална машина. Разбира се, има и готови шаблони, които могат да се намерят в магазини и ателиета за сладкарски материали, както и онлайн в различни сайтове.
За да се запази равен хлябът и да не се надуе при печене, с което да развали декорацията, се прави дълбок разрез с остър нож в единия му край по дължина. Така докато буква при печенето, парата излиза от там, без хлябът да се разтяга и да се разкъсва тестото.
За този хляб лавандулови стръкчета Лиса използва пудра от сладки лилави картофи. Добавя се за оцветяване на стръкчетата допълнително, след като хлябът се изпече.
Приятният розов цвят на тесто може да се получи като се добави пюре от лилави моркови.